Samsung først med Windows Phone 8-mobil

Slo Nokia på målstreken.

Samsung ATiV S har et deksel laget av børstet aluminium.
Samsung ATiV S har et deksel laget av børstet aluminium. (Bilde: Microsoft)

Slo Nokia på målstreken.

Samsung overrasket mange da selskapet i går kveld avduket den aller første Windows Phone 8-baserte smartmobilen, ATiV S, sammen med flere Windows-baserte nettbrett i produktfamilie med navnet ATiV. Dette skjedde i forbindelse med IFA-messen som nå går av stabelen i Berlin. De fleste trodde nok at Nokia skulle få æren av å åpne ballet, men selskapets begivenhet sammen med Microsoft skjer ikke før den 5. september.

Windows Phone 8 skal ha støtte for betydelig kraftigere maskinvare enn forgjengeren, noe som introduktsjonen av Samsung ATiV S demonstrerer godt. Den er utstyrt med en HD Super AMOLOD-skjerm på 4,8 tommer, trolig den samme som man finner hos Galaxy S III. I så fall er oppløsningen på 720×1280 punkter, som er blant oppløsningene Windows Phone 8 støtter.

Mobildekslet er laget i børstet aluminium og mobilen er 8,7 millimeter tykk, det samme som den nevnte Galaxy-modellen. Batterikapasiteten er derimot hakket større, 2300 mAh, mot 2100 i Galaxy S III.

Samsung ATiV S er den første smartmobilen med Windows Phone 8 som har blitt avduket.
Samsung ATiV S er den første smartmobilen med Windows Phone 8 som har blitt avduket. Bilde: Samsung

Under skallet finner man en riktignok bare en tokjernet prosessor klokket til 1,5 GHz. Ifølge PC Magazine dreier det seg om en QualComm Snapdragon S4 Plus MSM8260A med Krait-kjerner og Adreno 225 grafikkprosessor. Dette skal være den samme systembrikken som man finner i HTC One S og Sony Xperia T.

ATiV S skal leveres med 1 gigabyte RAM, 16 eller 32 gigabyte internt flashminne og støtte for MicroSD-kort. Det loves nedlastingshastighet på inntil 42 megabit per sekund.

Kameraene har velkjente oppløsningen – henholdsvis 8 og 1,9 megapiksler.

Flere detaljer er ikke oppgitt om denne mobilen, bortsett fra at den vil koste omtrent 4500 kroner i Norge og først kommer i salg i november.

Mobilens maskinvare kan på de fleste områder sammenlignes med det beste på markedet i dag, men innen november kan mye ha skjedd. Lanseringen av Apples neste iPhone, for eksempel.

Galaxy Note II

Samsung avduket ikke bare Windows-baserte enheter i går. Selskapet kommer med et Android-basert kompaktkamera og en nye versjon av smartmobilen/nettbrettet Galaxy Note.

Samsung Galaxy Notes II leveres med enda litt større skjerm enn forgjengeren (5,5 i stedet for 5,3 tommer), men oppløsningen er ikke oppgitt. Til tross for større skjerm, skal enheten være både smalere og tynnere.

Den nye modellen skal inkludere alt som Galaxy S III tilbyr, men kraftigere firekjernet prosessor som er klokket til 1,6 GHz. Batterikapasiteten er økt fra 2500 mAh i Galaxy Note til 3100 mAh i Note II.

I likhet med forgjengeren kan Galaxy Notes II styres ved hjelp av stylusen Galaxy kaller for S Pen. Funksjonaliteten til dette skal nå være utvidet. For eksempel skal enheten vibrere dersom stylusen blir liggende igjen på for eksempel skrivebordet når man tar med seg telefonen og går.

Galaxy Note II er basert på Android 4.1 Jelly Bean. Den skal komme på markedet i Norge i oktober og har en veiledende pris på 5000 kroner.

Samsung Galaxy Note II leveres med stylus og enda litt større skjerm enn forgjengeren.
Samsung Galaxy Note II leveres med stylus og enda litt større skjerm enn forgjengeren. Bilde: Samsung

Oppdatering: Noen flere faktaopplysninger om ATiV S har blitt lagt til etter at saken ble publisert.

    Les også:

Til toppen