BEDRIFTSTEKNOLOGI

Samsung-gjennombrudd gir større og billigere minne

Samsung annonserte i forrige uke at selskapet hatt gjennombrudd i utviklingen av en 0,13 mikron prosessteknologi som kan gi minnebrikker på opptil 4 gigabit.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. juni 1998 - 11:30

De fleste av dagens minnemoduler består av minnebrikker på 64 megabit eller mindre. Med teknologien Samsung nå presenterer, vil man kunne få plass til 64 ganger så mye minne på hver brikke. Transistorene i brikker som lages med den nye teknologien, er pakket mye tettere sammen enn det som gjøres med dagens prosessteknologi. De fleste minnebrikker lages i dag med en 0,25 mikron teknologi.

Den nye teknologien kan ifølge News.com føre til enda billigere minne. Årsaken til dette er at man kan bruke færre minnebrikker per minnemodul for å oppnå den samme mengden minne. Og siden det etter hvert ikke vil koste mer å lage brikker med den nye teknologien enn med den gamle, vil prisen på minnemoduler falle.

Også minnebrikker med mindre lagringskapasitet vil bli rimeligere, fordi disse med den nye teknologien vil ta mindre plass. Dermed kan man lage flere minnebrikker for hver silisiumskive som prosesseres.

News.com skriver at minneprodusenter har antatt at dagens litografiteknologi - som er metoden som brukes til å etse ut sporene hvor transistorene skal plasseres i silisiumskivene - vil være avleggs innen det tidspunktet industrien når 0,13 mikroner. Dette er fordi disse sporene ikke kan lages tynnere enn lysstrålene som brukes til å etse dem ut. Et menneskelig hårstrå er ifølge News.com omtrent 100 mikroner tykt.

Likevel sier Samsung at selskapets 0,13 mikronteknologi kan brukes sammen med dagens litografiprosesser, noe som ifølge Samsung kan redusere risikoen som er forbundet med nye og store investeringer i halvlederindustrien. Samtidig ventes det at denne gjenbruken av eldre teknologi kan gjøre at 4 gigabit-brikkene vil nå markedet tre år tidligere enn tidligere forventet. Likevel vil man nok ikke kunne kjøpe brikker laget med denne teknologien før godt ut i neste tiår.

Ifølge InfoWorld Electric, har Samsung tidligere sagt at selskapet antar å starte produksjonen av 1 gigabit-brikker innen år 2002.

Samsung annonserte i begynnelsen av forrige uke at selskapet midlertidig hadde lagt ned produksjonen av 16 megabit-brikker fordi det for tiden koster mer å lage brikkene enn hva markedsprisen er. Det er for tiden overflod av minne på markedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.