FORBRUKERTEKNOLOGI

Samsung klar med nettbrett

Nå kommer den til Norge, men prisen blir stiv.

2. sep. 2010 - 13:28

Samsung lanserer i dag nyheten Galaxy Tab, en krysning mellom fullverdig mobiltelefon og nettfjøl med syv tommer skjerm.

Lanseringen skjer i forbindelse med elektronikkmessen IFA i Berlin, og allerede neste måned vil produktet være å finne i norske butikker.

Dette er både et surfebrett med berøringsskjerm, en mobiltelefon og en fullverdig bærbar PC. Alt i ett. Det påstår det koreanske selskapet i en norsk pressemelding.

Hvorvidt dette faktisk er en fullverdig bærbar PC kan diskuteres. Det kan også påstanden om at dette er en helt ny produkttype, slik Samsung drister seg til å gjøre.

Produktet fremstår som en ren konkurrent til iPad etter vårt syn.

Designmessig ser de svært like ut, selvom Samsung sin variant både er mindre og lettere. Galaxy Tab veier med sine 380 gram bare litt over halvparten av Apples populære brett.

Den kjører nyeste versjon Android, altså 2.2 og kan dermed skilte med både full støtte for Flash 10.1 og støtte for synkronisering mot Microsoft Exchange.

Med en kraftfull Cortex A8-prosessor på 1,2 gigahertz blir berøringsskjermen både følsom og presis. Dette gjør at du får en god opplevelse med film eller avansert grafikk, oppgir Samsung.

Foruten Android skal brettet leveres med et knippe praktisk funksjoner ferdig installert. Et eksempel er programmet Think Free, som gjør det mulig å åpne og redigere Microsoft Office-dokumenter.

Størrelsen tatt i betraktning er ikke Galaxy Tab en mobiltelefon det er egnet å holde opp mot øret. Derimot kan den ligge på bordet under samtaler og fungerer da som en høyttalertelefon. I tillegg er det mulig å benytte trådløse hodetelefoner via bluetooth. For øvrig har modellen full støtte for tekstmeldinger og bildemeldinger.

Galaxy Tab har kamera både i front og bak med henholdsvis 1,3 og 3 megapiksler. Den har også en LED-basert blits.

Ifølge Samsung kan enheten benyttes til videokonferanse, men det opplyses ikke om det medfølger programvare som gjør dette mulig. Vi er derfor usikre om dette er installert, eller om det eventuelt kan lastes ned fra Android Market i etterkant.

Skjermen har 1024 x 600 piksler, og skal ifølge Samsung støtte avspilling av videofilm i full HD-kvalitet.

Oppgitt internminne er på 16 gigabyte og det er satt av plass til utvidelse gjennom minnekort på opptil 32 gigabyte.

Samsung opplyser at Galaxy Tab blir å finne i norske butikker fra midten av oktober. Den anbefalte utsalgsprisen blir på 7.400 kroner. Ikke særlig billig, med andre ord.

Det skulle ikke forundre oss om teleoperatører vil tilby Galaxy Tab til en lavere, subsidiert pris gjennom binding mot et mobilabonnement.

- Vi ser på dette som et interessant produkt, og vi er i dialog med Samsung om en avtale, men har foreløpig ikke mer informasjon, sier kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad i Netcom til digi.no.

Ekstrautstyr

Dette tastaturet er tilleggsutstyr. Pris ukjent.
Dette tastaturet er tilleggsutstyr. Pris ukjent.

Det blir samtidig tilbudt ekstrautstyr. Et eget tastatur kan kobles mot Galaxy Tab. Utifra bildene ser det ut til at koblingen er fysisk, og at brettet blir stående i oppreist posisjon over knappene.

I tillegg vil Samsung levere en dokkingstasjon, som i tillegg til å lade enheten også byr på HDMI-tilkobling slik at man kan benytte en TV som ekstern skjerm.

Det selges også en dokking tilpasset bilbruk. Denne monteres mot vinudet i bilen og har utgang for tilkobling til bilstereoen. Slik kan brettet benyttes som GPS eller mobil når man kjører, ifølge Samsung.

Foruten dette blir det tilbudt flere varianter av beskyttende etuier, både i skinn og syntetiske materialer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.