UTVIKLING

Samsung lanserer eget, «åpent» mobil-OS

Etablerer helt nytt økosystem for kommende mobiler.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. nov. 2009 - 11:52

Dagens marked for smartmobiler preges av et større utvalg av plattformer enn noen gang før. Derfor er det modig av Samsung å lansere enda et alternativ i dette markedet.

I går kunngjorde nemlig selskapet at det fra og med første halvdel av 2010 vil tilby den første mobiltelefonen basert på operativsystemet «Bada». Dette skal være et åpent operativsystem, i den forstand at Samsung skal tilby utviklerverktøy og programmingsgrensesnitt til tredjeparts applikasjonsutviklere. Disse vil få tilgang til Bada og verktøyene fra og med desember.

Applikasjonene kan gjøres tilgjengelig via Samsung Application Store.

Samsung har åpnet et eget nettsted for Bada, men er foreløpig svært tilbakeholdne med detaljene. Det går likevel fram at operativsystemet er basert på selskapets erfaringer med mobilmodellene Jét og S5230. Det loves at det skal være svært enkelt å lage applikasjoner foir Bada, samt at kjernefunksjoner for samtaler, meldinger og adressebok skal kunne utvides og være og fritt tilgjengelige for applikasjonene.

I løpet av høsten 2010 skal Samsung lansere flere mobiler basert på Bada. Samtidig skal Samsung Application Store gjøres tilgjengelig i 30 ulike land.

Samsung tilbyr fra før mobiler basert på blant annet Symbian, Windows Mobile og Android. I tillegg var selskapet med på å etablere LiMo-plattformen. Med Bada vil Samsung få langt mer kontroll over hele økosystemet, tilsvarende det Apple har med iPhone. For kundene kan dette bety mer stabile løsninger, siden det samme selskapet lager både maskin- og programvare.

Men introduksjonen av Bada betyr samtidig et enda mer fragmentert marked, noe som gir spesielt applikasjonsutviklere større utfordringer dersom de ønsker å tilby sine applikasjoner til flest mulig mobilbrukere.

Ordet «bada» er koreansk for «hav».

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.