BEDRIFTSTEKNOLOGI

Samsung lover raskere mobiler og nettbrett

Moderniserer «Galaxy S2-brikkesett» med enda bedre batteritid og ytelse.

Brikkesettet Samsung Exynos 4212 kan dukke opp i avanserte smartmobiler i 2012.
Brikkesettet Samsung Exynos 4212 kan dukke opp i avanserte smartmobiler i 2012. Bilde: Samsung

Samsung Electronics introduserte i går applikasjonsbrikkesettet Exynos 4212. Det er en oppfølger til Exynos 4210 som er kjent fra blant annet Galaxy S2-mobilen til Samsung. Denne mobilen anses for å være blant de raskeste på markedet i dag.

I likhet med 4210-brikkesettet er 4212 utstyrt med to ARM Cortex-A9 kjerner. Men nå er den lages med 32 nanometers prosessteknologi i stedet for 45 nanometers, noe som vanligvis gir bedre energieffektivitet. Dette er særlig viktig i batteridrevne enheter. Samsung hevder at effektbehovet til 4212 er 30 prosent lavere enn forrige generasjon.

Selv om prosessorkjernene i utgangspunktet er de samme som i forgjengeren, skal ytelsen til Exynos 4212 være 25 prosent høyere. Ifølge AnandTech skal den være klokket til 1,5 GHz.

3D-grafikkytelsen, som med den norskutviklede grafikkprosessen ARM Mali 400 i 4210 skal ligge helt i tet i dagens marked, skal med 4212 gjøres 50 prosent høyere. Brikkesettet skal ha en forbedret GPU, men Samsung oppgir ikke flere detaljer om denne.

Selskapet opplyser derimot at brikkesettet vil ha en rekke kodekakseleratorer for både stillbilder og innspilling og avspilling av video, sistnevnte med full HD-oppløsning. Brikkesettet skal ha en egen bilde-signalprosessor og et integrert HDMI 1.4-grensesnitt.

Testeksemplarer av Exynos 4212 skal tilbys utvalgte kunder i fjerde kvartal. At Samsung selv vil benytte brikkesettet, er nok hevet over tvil.

Sammen med det nye brikkesettet introduserte Samsung i går også flere andre brikker som også er beregnet for avanserte mobiltelefoner. Dette inkludere en kamerabrikke som støtter fotografering av bilder med opptil 16 megapikslers oppløsning og 30 bilder i sekundet, eller videoopptak med opptil 8,3 megapikslers oppløsning og 60 bilder i sekundet. Denne skal settes i masseproduksjon i november i år.

Samsung introduserte i går også en flashminnebrikke av typen e-MMC (embedded multimedia card) som skal være både tynnere og raskere enn det som er tilgjengelig i dag. Kortet er laget med 20 nanometers prosessteknologi og rommer 64 gigabyte. Det veier 0,6 gram og er 1,4 millimeter tykt. Brikken skal kunne prosessere vilkårlige skrivekommandoer med en hastighet 400 IO-perasjoner i sekundet. Sekvensiell skriving skal kunne gjøres med opptil 40 megabyte i sekundet, mens lesing går dobbelt så raskt. Dette skal være tre til fire ganger raskere enn typiske flashminneløsninger for mobiler i dag.

Selskapet avduket også dets første monolitiske fire gigabit LPDDR3-minnebrikker (low power double data rate) som er basert på 30 nanometers prosessteknologi. Dette er beregnet for både smartmobiler og nettbrett. Minnet skal være omtrent 1,5 ganger raskere enn dagens raskeste LPDDR2-minne og kunne overføre data med en hastighet på opptil 1600 megabit per sekund. Brikkene skal dessuten ha et effektbehov som er på 20 prosent lavere enn forrige generasjon.

Testproduksjon av minnebrikkene skal starte i fjerde kvartal i år. Samsung regner med at det mengden av DRAM i avanserte smartmobiler vil dobles til to gigabyte tidlig i 2012, noe som støttes av de nye brikkene når de settes sammen fire og fire.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.