Samsung nøler med super-PDA i Europa

Samsung NEXiO har skjerm i bredformat og trådløst bredbånd. Den er vist i Paris, men er ennå ikke besluttet lansert i Europa.

Samsung NEXiO har skjerm i bredformat og trådløst bredbånd. Den er vist i Paris, men er ennå ikke besluttet lansert i Europa.

Samsung mener NEXiO - som først ble "introdusert" på Comdex i januar i år, uten å komme i salg i USA - utgjør en helt ny produktkategori, "Wireless Hand PC". Foreløpig er det bare hjemmepublikumet i Korea som har sett NEXiO i praksis.

Konseptet er bygget rundt den kjensgjerningen at vanlige nettsider krever en skjermbredde på 800 punkter. Følgelig bryter NEXiO med Pocket PC-spesifikasjonen, og har en fem tommers fargeskjerm i breddeformat, med en oppløsning på 800 ganger 480 punkter. Det innebærer at vanlige nettsider kan leses uten å måtte skrolle fra venstre mot høyre.

Ellers er NEXiO bygget på Microsoft-teknologi. Operativsystemet er Windows CE 3.0, og applikasjonene er Microsofts Pocket-utgaver av nettleser, tekstbehandler og så videre. Standardutrustningen omfatter ellers MP3-spiller, e-bokleser og taleopptak. Det er utgang til VGA-skjerm. En USB-utgang gir tilkopling til mus, tastatur, minnekort, digitalt kamera, adaptere til trådløst lokalnett og geografisk posisjoneringssystem. En modul for CDMA2000, det nordamerikanske tredjegenerasjons mobilsystemet, er integrert. En krybbe tilbyr batteriladning og synkronisering mot PC. Skjermen er trykkfølsom, og det er innebygget programvare for gjenkjenning av håndskrift.


Markedsføringen posisjonerer NEXiO som et alternativ til bærbar PC. De ytre målene er beskjedne - 155 millimeter ganger 91 ganger 15 - og vekten, av en eller annen grunn oppgitt uten batteri, er 240 gram. GPS, digitalt kamera og trådløst lokalnett leveres som tilleggsutstyr.

En åpenbar ulempe ved apparatet er at det sansynligvis har for lite datakraft. Prosessoren er den forholdsvis gamle StrongArm i 206 MHz, mens en eventuell europeisk målgruppe kan tenkes å ville kreve en mer moderne og langt kraftigere XScale-prosessor.

NEXiO ble vist på et stort anlagt Samsung-arrangement i forrige uke. I tillegg til ytelsen, er selvfølgelig GSM/GPRS det springende punktet for en eventuell tilpasning til det europeiske markedet. Samsung Electronics Norge opplyser at det ennå ikke er gitt offisiell informasjon om NEXiO i forhold til de nordiske landene.

Til toppen