ANALYSER

Samsung øker forspranget til Apple

Til tross for svak vekst i smartmobilmarkedet.

Samsung kom relativt sterkt tilbake i fjerde kvartal, men totalt for året var selskapets vekst i smartmobilleveransene temmelig svak.
Samsung kom relativt sterkt tilbake i fjerde kvartal, men totalt for året var selskapets vekst i smartmobilleveransene temmelig svak. Bilde: Thomas Marynowski
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. jan. 2016 - 11:15

Selv om Samsung tapte andeler til alle de største konkurrentene i smartmobilmarkedet i fjor, gjorde selskapet det brukbart i det avsluttende kvartalet, viser tall fra IDC. Selskapet leverte mer enn 10 millioner flere smartmobiler enn i samme kvartal året før. Det ga en vekst på 14,0 prosent – 8,3 prosentpoeng høyere enn veksten i det totale markedet. Dermed økte også markedsandelene fra 19,9 til 21,4 prosent.

Apple hadde som kjent temmelig svak vekst i iPhone-leveransene i forrige kvartal. Med en vekst på bare 0,4 prosent ble markedsandelen redusert fra 19,7 til 18,7 prosent.

Kineserne stormer fram

Huawei har ganske langt igjen før selskapet kan true Apples andreplass, men økte leveransene med 37,0 prosent i fjerde kvartal i fjor, sammenlignet med fjerde kvartal i 2014. Selv om Lenovo, målt i prosent, vokser enda raskere – 43,6 prosent det siste året, så inkluderer ikke dette tallene til Motorola, som Lenovo kjøpte i 2014.

Smartmobilleveransene til de største leverandørene i fjerde kvartal av 2015, ifølge IDC.
Smartmobilleveransene til de største leverandørene i fjerde kvartal av 2015, ifølge IDC. Bilde: IDC

Samlet er Lenovo+Motorola den eneste av de store mobilleverandørene som taper markedsandeler – hele 18,1 prosent i fjerde kvartal. For selv om etterspørselen etter Lenovos smartmobiler øker, så faller etterspørselen etter Motorola-smartmobiler desto raskere.

2015

I løpet av hele 2015 ble det ifølge IDC levert 1,43 milliarder smartmobiler. Dette er ny rekord og 10,1 prosent flere enn i 2014. Bortsett fra nevnte Lenovo+Motorola, var Samsung alene blant de fem største smartmobilleverandørene i å tape markedsandeler i fjoråret sett under ett.

For selv om fjerde kvartal var brukbart for Samsung, greide ikke selskapet å øke leveransene totalt i 2015 med mer enn 2,1 prosent. Alle de andre, store leverandørene hadde tosifret prosentvekst.

Smartmobilleveransene til de største leverandørene i hele 2015, ifølge IDC.
Smartmobilleveransene til de største leverandørene i hele 2015, ifølge IDC. Bilde: IDC
 

Apple hadde den største vekst i antallet leverte enheter, nærmere 39 millioner flere enn i året før. Men målt i prosent gjorde Huawei med 44,3 prosent best framgang. Det kinesiske selskapet leverte 32,8 millioner flere smartmobiler i 2015 enn i 2014.

Både Apple og Samsung har i det siste varslet at de ikke venter stor vekst i etterspørselen av deres respektive smartmobiler i det inneværende året.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.