Samsung PM1633a

Samsung ruller ut monster-SSD

Leveres med rekordmye lagringsplass.

Samsung ruller ut monster-SSD
(Bilde: Samsung)

Leveres med rekordmye lagringsplass.

Samsung kunngjorde i går at selskapet har begynt å levere det som skal være den SSD-en i verden med størst lagringskapasitet. Hele 15,36 terabyte med data skal den nye enheten romme.

SAS-grensesnitt

Selv om SSD-en, PM1633a, er i 2,5 tommers formfaktor, er den ikke beregnet for pc-er. Det er primært store lagringsanlegg som er bruksområdet for denne SSD-en, som er utstyrt med 12 Gbit/s Serial Attached SCSI-grensesnitt (SAS) og 16 gigabyte med DRAM i kontrolleren.

I likhet med flere andre flashminne-produkter som Samsung har kommet med i det siste, er den nye SSD-en basert på selskapets 256 gigabit V-NAND-minnebrikker, som er stablet høyder på 16 brikker for å danne pakker på 512 gigabyte. Totalt er det 32 slike pakker i enheten.

SSD-en kan levere vilkårlig lese- og skrivehastigheter på henholdsvis 200 000 og 32 000 IOPS. Den sekvensielle hastigheten ved både lesing og skriving skal være på opptil 1200 megabyte per sekund.

Den sekvensielle lesehastigheten er faktisk noe lavere enn det Samsung oppgir for forgjengeren, men skrivehastighetene til den nye modellen er betydelig høyere.

Levetid

Samsung oppgir at enheten støtter 1 DWPD (Drive Writes Per Day), noe som betyr at alt innholdet på enheten kan skrives over på nytt hver eneste dag innenfor en gitt garantiperiode, som trolig er på fem år.

Selskapet planlegger også flere andre modeller basert på samme teknologi, men med lavere lagringskapasitet.

Det har ikke blitt oppgitt noen pris på den nye SSD-en, men ifølge Ars Technica koster forgjengeren, PM1633, omtrent tusen dollar per terabyte med lagringsplass. Trolig vil denne nye modellen være noe billigere per terabyte.

Til toppen