Samsung saksøkt på nytt

Ericsson gir opp etter flere år med patentforhandlinger.

Samsung saksøkt på nytt
Ericsson og Samsung møtes i retten i USA etter at selskapene ikke har blitt enige om en lisensavtale. Bilde: PantherMedia/digi.no

Svenske Ericsson, en av verden største leverandører av telekomteknologi, har i USA saksøkt Samsung for patentkrenkelser. Selskapene skal i to år ha forhandlet om Ericsson-eide patenter som Samsung benytter. Ifølge Ericsson nekter Samsung å lisensiere disse til FRAND-betingelser (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory), noe som er vanlig når det gjelder patenter som er essensielle i forbindelse med blant annet telekom-standarder.

Uenigheten mellom Ericsson og Samsung er i så fall litt uvanlig, for når FRAND-relaterte saker går til retten, skyldes det ofte at patenteieren ikke vil oppfylle forpliktelsene som ofte er knyttet til standardessensielle patenter, inkludert FRAND-betingelsene som skal sikre relativt like betingelser for alle som ønsker å lisensiere patentene.

– Innen utgangen av 2012 vil det være omtrent 6,6 milliarder mobilabonnenter i verden. Deling av teknologi i telekom-bransjen er blant de viktigste drivkreftene bak denne utviklignen. Telekom-økosystemet bygger på rettferdige og fornuftige betigelser som har skapt et attraktivt, globalt massemarked for mobilitet og bredbånd med Ericsson som en viktig bidragsyter, sier Kasim Alfali, sjef for immaterielle eiendom hos Ericsson, i en pressemelding.

Kasim Alfali i svenske Ericsson.
Kasim Alfali i svenske Ericsson. Bilde: Ericsson

Ericsson eier én av de største porteføljene med teknologipatenter i verden – mer enn 30 000 patenter globalt. Teknologier som GSM, GPRS, EDGE, WCDMA, LTE og 802.11 er alle berørt av patenter som Ericsson eier og lisensierer ut til.

I pressemeldingen skriver Ericsson at disputten dreier seg om teknologi som er essensiell for flere telekommunikasjons- og nettverksstandarder som benyttes av Samsungs produkter. Men også andre Ericsson-patenterte oppfinnelser skal være involvert.

– Ericsson har konkludert med at det ikke er noen annen mulighet enn å reise sak, etter forhandlingene har mislykkes fordi Samsung har nektet å godta en lisens med FRAND-betingelser, skriver Ericsson.

Det er ikke kjent hva Ericsson krever i søksmålet.

Til Reuters sier en talskvinne for Samsung at selskapet foreløpig ikke har noen kommentar til søksmålet.

Les mer om: