AVTALER & KONTRAKTER

– Samsung skviser Apple

Øker prisen.

God forhandlingsposisjon: Samsung er eneleverandør av prosessorer til Apples pengemaskiner, iPhone og iPad. Nå skal de ha jekket opp prisen med en femtedel. Apple sa først nei, men hadde ikke noe valg. De måtte godta, skriver sørkoreansk avis.
God forhandlingsposisjon: Samsung er eneleverandør av prosessorer til Apples pengemaskiner, iPhone og iPad. Nå skal de ha jekket opp prisen med en femtedel. Apple sa først nei, men hadde ikke noe valg. De måtte godta, skriver sørkoreansk avis. Bilde: Bloomberg/All Over Press
12. nov. 2012 - 20:50

IT-giganten Apple og det sørkoreanske elektronikk-konglomeratet Samsung har lenge vært i en bitter konflikt om patenter og design. Men selskapet har stadig fått et kjøligere forhold på sitt tidligere tette kunde/leverandør-forhold.

Det er på det rene at Apple har vært svært avhengig av Samsung som leverandør. Blant annet er Samsung den eneste leverandøren av A-prosessorene som Apple selv har designet. Nå melder den sør-koreanske avisen Chosun (Her er lenke for de som leser koreansk) at Samsung øker prisene på A-prosessorene med 20 prosent.

Ifølge avisen, slik de blir gjengitt i en rekke amerikanske nettmedier, har Samsung ikke tidligere hevet prisene. Apple skal imidlertid innsett at de ikke har noe valg og godtok Samsungs nye betingelser.

Samsung er eneleverandør av A-prosessorene som driver iPad og iPhone. Nå øker de prisen med 20 prosent ifølge en sørkoreansk avis. <i>Bilde: Apple</i>
Samsung er eneleverandør av A-prosessorene som driver iPad og iPhone. Nå øker de prisen med 20 prosent ifølge en sørkoreansk avis. Bilde: Apple

Det har lenge vært ventet at Apple vil finne en erstatning for Samsung som produsent for sin viktigste komponent til iPad og iPhone. At deres argeste konkurrent er eneste produsent kan umulig være en komfortabel posisjon for Tim Cook & co.

Den sørkoreanske avisen skriver at Apple først nektet de nye prisene, men ettersom de ikke fant nye leverandører hadde de ikke valg: Ingen andre kunne levere.

Det er ventet at Samsung vil levere ca. 200 millioner A-prosessorer til Apple i år og avtalen om leveranser går til 2014.

En av årsakene til prishoppet, spekulerer blant annet The Verge, skal være at Samsung ser på prishoppet for å finansiere store investeringer de gjør i Austin, Texas. Det er nemlig der brorparten av komponentene Apple kjøper blir laget.

Leveranse-utfordringer synes nå som Tim Cook og resten av Apple-ledelsens største problem når det gjelder de viktige inntektsgeneratorene: iPhone og iPad. Forrige uke ble det kjent at deres kinesiske montør ikke klarte å levere nok iPhone 5 ettersom designet gjorde det vanskelig å produsere i henhold til kvalitetskravene.

Dette viser seg brutalt i salgsstatistikken om vi skal bruke NetCom som indikator. I det norske markedet ble det gjennom NetComs kanaler solgt flere Samsung Galaxy S III enn iPhone 5 i oktober. Det hadde ikke skjedd om Apple hadde klart å levere tilstrekkelig med telefoner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.