RESULTATERFINANS

Samsung surner

Er suksessen over?

Salget av Galaxy S4 har ikke vært så sterkt som det analytikerne hadde håpet. Det har sendt aksjekursen til Samsung nedover.
Salget av Galaxy S4 har ikke vært så sterkt som det analytikerne hadde håpet. Det har sendt aksjekursen til Samsung nedover. Bilde: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Samsung drar inn 95 prosent av profitten i markedet for Android-telefoner, og har hatt eventyrlig suksess med sine Galaxy-telefoner. Men den sterkt oppadstigende kurven, drevet frem av stadig oppgang i salget, er i ferd med å flate ut.

Aksjemarkedet har ikke vært nådig med det sørkoreanske elektronikk-konglomeratet. Siden juni er aksjekursen sendt ned 15 prosent. Hele 25,3 milliarder dollar, 154 milliarder kroner, har forduftet i markedsverdi i juni alene. Det tilsvarer verdien på hele Sony...

Fredag la selskapet frem resultater for sitt andre kvartal. De viste et driftsoverskudd på 9,5 billioner koreanske won, 50 milliarder norske kroner. Dette høres imponerende ut, men markedet forventet at selskapet skulle tjene mer. Forventingene på forhånd, som også har vært nedjustert den siste tiden, var på 10 billioner won.

Årsaken til resultatskuffelsen finner vi i salget av Galaxy S4-mobiler. Det nye flaggskipet til Samsung skulle feie alt annet av banen da den ble lansert tidligere i år, for å ta over forgjengerens dominerende posisjon i Android-markedet.

Men slik har det ikke gått. Totalt sendte Samsung-fabrikkene ut 74 millioner mobiler i kvartalet, noe som er to millioner færre enn hva ekspertene og analytikerne hadde forventet. Det melder Bloomberg News.

For Samsung er inntektene fra smarttelefoner de klart viktigste. De har vokst til å dra inn 70 prosent av selskapets totale driftsinntekter.

Samsung sliter altså med å innfri vekst-forventingene i smarttelefon-markedet, som har en total verdi på 358 milliarder dollar i år. En av årsakene er at konkurransen fra billige aktører som Huawei og ZTE begynner å merkes i de markedene som fremdeles er i vekst (Kina, India osv.) Samsung har, i motsetning til Apple, telefoner i alle prisgrupper. Men det har ikke holdt:

– Jeg hadde forventet at Samsungs resultatgrad skulle bli opprettholdt på grunn av deres brede produktspekter på tvers av alle prisgrupper av smarttelefoner. De siste resultatene var langt under forventingene, og jeg må revurdere forventingene til tredje kvartal, sier analytiker Lee Seung Woo ved det sørkoreanske meglerhuset IBK Securities til Bloomberg News.

Spørsmålet som nå garantert stilles i ledermøter over hele mobilindustrien er om perioden med voldsom vekst er over for godt, eller om utflatingen er en Samsung-spesifikk utfordring.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.