ANALYSER

Samsung suveren innen smartmobiler

Dobbel så stor markedsandel som Apple.

Tredje kvartal var første kvartal med full tilgjengelighet for Samsung Galaxy SIII. Det bidro til å øke Samsungs forsprang til Apple.
Tredje kvartal var første kvartal med full tilgjengelighet for Samsung Galaxy SIII. Det bidro til å øke Samsungs forsprang til Apple. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Anslag fra analyseselskapet IDC viser at Samsung, den suverent største leverandøren av smartmobiler, også er den som øker mest.

IDCs volumtall for tredje kvartal viser at Samsung mer enn doblet sine leveranser fra tredje kvartal i fjor: Med 56,3 millioner enheter har de nå en markedsandel på 31,3 prosent, opp fra 22,7 prosent for et år siden.

Apple forsvarte andreplassen med en volumøkning på 57,3 prosent til 26,9 millioner enheter. Markedsandelen til iPhone er nå 15,0 prosent, opp fra 13,8 prosent for et år siden.

Derfra er det et stort sprang ned til de tre neste på listen, RIM, ZTE og HTC, med leveranser på henholdsvis 7,7 millioner enheter, 7,5 millioner og 7,3 millioner, tilsvarende markedsandeler på 4,0 prosent til 4,3 prosent.

Blant disse er det to overraskelser. Den ene er at HTCs nedgang på 42,5 prosent fra samme kvartal i fjor er enda større enn RIM. Den andre overraskelsen er at ZTE kommer som en rakett: Deres leveranser øker med 82,9 prosent.

Kategorien «andre leverandører» er fortsatt stor: Den øker med 48,3 prosent til 74,0 millioner enheter. Det gir dem en markedsandel på 41,2 prosent.

Hele markedet vokste med 45,3 prosent til 179,7 millioner enheter.

IDC peker på at Nokia er fraværende på listen over verdens fem største leverandører av smartmobiler for første gang siden denne kategorien oppsto i 2004. I andre kvartal i år inntok Nokia fortsatt en tredje plass, foran HTC og ZTE. Da var det RIM som var ute av topp fem-listen.

Sammenlikningen mellom andre kvartal og tredje kvartal i år viser at det ledende paret Samsung og Apple har gått ned i markedsandel, fra 49,5 prosent til 46,3 prosent.

Den samlede andelen til de minste tre av de fem største har falt fra 17,5 prosent til 12,5 prosent. Andelen til kategorien «andre» har økt fra 32,9 prosent til 41,2 prosent.

En annen måte å se dette på: Det totale antallet leverte smartmobiler økte med 25,8 millioner enheter fra andre til tredje kvartal. Kategorien «andre» sto for 23,3 millioner av denne økningen.

Om Samsung og Apple er suverene, er det beinhard konkurranse og svært skiftende posisjoner i feltet bak.

Apple-tallene for tredje kvartal viser at iPhone sto for nær halvparten av selskapets omsetning. Det gir grunn til ettertanke at stjerneproduktets andel av det globale smartmobilmarkedet på tre måneder er redusert med nesten to prosentpoeng, fra 16,9 prosent i andre kvartal til 15,0 prosent i tredje.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.