JUSS OG SAMFUNN

Samsung tapte for Apple

Avgjørende dom falt i California. Samsung må ut med milliarder.

Samsung gikk på et sviende nederlag i rettsaken Apple anla mot selskapet. En jury har funnet at det sørkoreanske selskapet har kopiert flere av Apples produkter, blant annet iPad.
Samsung gikk på et sviende nederlag i rettsaken Apple anla mot selskapet. En jury har funnet at det sørkoreanske selskapet har kopiert flere av Apples produkter, blant annet iPad. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
25. aug. 2012 - 08:48

San Jose (NTB-AFP-Reuters): En jury i California har bestemt at Samsung må betale Apple 1,05 milliarder dollar for å ha krenket noen av Apples patentrettigheter for smarttelefoner og nettbrett.

Juryen i San Jose sør for San Francisco har undersøkt 700 klager på patentbrudd fra Apple og kom til at den sørkoreanske elektronikkgiganten har krenket en rekke patenter.

Apple, som beskyldte Samsung for å ha kopiert bedriftens iPhones og iPads altfor med sine Galaxy-produkter, krevde en erstatning på 2,75 milliarder dollar og fjerning av noen av Samsungs produkter fra amerikanske butikkhyller.

Samsung gikk til motsøksmål mot Apple for å ha kopiert deres patenter på trådløs kommunikasjonsteknologi, men dette søksmålet ble avvist av juryen.

Juryen brukte tre dager på å komme til sin beslutning etter å ha lyttet til en rekke advokater fra begge sider krangle om sju Apple-patenter, fem Samsung-patenter og erstatningskravene. Saken er en av de største patentsakene på flere tiår.

Hardt slag

Kjennelsen er et hardt slag for Samsung som ligger på førsteplass i salg av smarttelefoner i USA.

Det er uklart om Samsung vil få lov å fortsette å bruke teknologien og betale Apple for retten, eller om de må trekke produktene fra markedet og omgjøre dem.

Retten kom til at Galaxy smarttelefoner og nettbrettet Galaxy 10 er kopier av iPhone og iPad. Bare noen få av Samsungs produkter, blant dem den nye Galaxy III S, ble ikke berørt av kjennelsen.

– Tap for forbrukerne

Samsung reagerte på kjennelsen ved å kalle den et stort tap for forbrukerne, og si at Apple har manipulert patentsystemet.

– Dagens kjennelse bør ikke ses på som en seier for Apple, men som et tap for den amerikanske forbruker, sier Samsung og gjorde det klart at kjennelsen ikke er siste ord i saken.

En rekke andre selskaper som produserer smarttelefoner basert på Googles Android-teknologi, kan nå også bli saksøkt av Apple.

Over hele verden

Samsung og Apple er involvert i lignende saker i minst ti land rundt om i verden.

Samme dag besluttet en domstol i Sør-Korea at både Apple og Samsung hadde krenket patentrettighetene til den andre. Begge ble tilkjent erstatning, og flere produkter må fjernes fra butikkhyllene. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.