Samsung til motangrep

Beskylder Apple for selv å krenke flere patent.

Samsung til motangrep
Bilde:

I rettssaken mellom Apple og Samsung i San Jose, California, gikk Samsung offensivt ut med flere ekspertvitner. Saken handler om hvorvidt Samsung har krenket flere Apple-patenter og mønsterbeskyttelser.

Først fortalte Woodward Yang, en Harward-professor som selv har patentert en rekke mobilteknologier, at Apple selv krenker tre Samsung-eide patenter med flere av utgavene av iPhone og iPad.

Ifølge Ars Technica dreier det seg om patentet 7,698,711, som dekker multitasking samtidig som at musikk fortsetter å spille i bakgrunnen, og 7,456,893, som dekker bokmerking av det siste fotografiet som ble vist på mobilen, noe som gjør det enkelt for brukeren å fortsette på samme sted, dersom brukeren for eksempel plutselig velger å ta en nytt bilde. Det tredje patentet, 7,577,460, dekker sending av epost med et foto vedlagt.

Patentene beskriver i stor detalj metoder for å utføre dette.

Under krysseksamineringen gikk det likevel fram at Samsung selv ikke benytter metodene i disse patentene, noe som tilsynelatende har betydning for spørsmålet om krenkelse. Et referat av krysseksamineringen og resten av gårsdagens uttalelser i rettssalen finnes her, notert av San Jose Mercury News.

Deretter var det Samsung-designeren Jeeyuen Wang sin tur. Hun var på å designe ikoner og ikon-layouten til Samsungs Galaxy-mobiler. Hun fortalte om hvor stor jobb dette var, hvorfor enkelte ikoner er minner svært mye om det man finner i iOS, for eksempel telefonikonet. Men hun avviste fullstendig at jobben gikk ut på å kopiere Apple.

Til slutt presenterte Samsung vitner som fortalte at Apple mønsterbeskyttelser for blant annet iPad er ugyldig. Itay Sherman, tidligere sjefteknologi i TIs mobilgruppe, var blant disse.

Ifølge EE Times viste han til tre japanske og koreanske tilfeller av mønsterbeskyttelse fra 2004 og 2005, samt mobilen LG Prada. Alle fire har rektangulær form med avrundede hjørner, store og rektangulære skjerm og høyttalere med samme form og plassering som i to av Apples mønsterbeskyttelser for iPhone og iPad.

Blant andre på produkter med tilsvarende utseende som iPad, viste Sherman og Samsungs advokater til tavlepc-en HP (Compaq) TC1000 fra 2002 og videoen nedenfor, som er fra 1994 og som viser en elektronisk tavleavis, som har et utseende som unektelig minner mye om nettbrettene som er berørt av denne rettssaken. Videoen kan sees nedenfor.

Apple fikk likevel siste stikk i går. Selskapets advokater viste fram iPhone og seks Samsung-mobiler som alle var blitt lansert etter iPhone. De seks Samsung-mobilene hadde ulike fasong og størrelse.

Samsung har ifølge San Jose Mercury News forsøkt å forsvare seg med at designen til iPhone er så funksjonell og selvfølgelig at den ville være typisk for en smartmobil, og at det ikke finnes alternativer. Men demonstrasjonen viste at selv Samsung hadde kommet med noen slike alternativer.

Vitneforklaringene i denne rettssaken ventes å bli avsluttet denne uke. Deretter følger partenes avsluttende prosedyrer i begynnelsen av neste uke, før juryen trekker seg tilbake for å drøfte saken.

    Les også:

Les mer om: