Abonner
JUSS OG SAMFUNN

– Samsung valgte å kopiere oss

Men Samsung slo tilbake.

Apple mener Samsungs telefoner ikke bare er en ren kopi av deres iPhone. Nå krever de 2,5 milliarder dollar i erstatning og salgsforbud i USA. Samsung mener Apple ikke kan hevde monopol på et rektangel. De to selskapene prosederer saken for en jury i San Jose, California. Rettsaken er ventet å strekke seg ut hele august.På bildet er Samsungs nye storselger, Galaxy S III.
Apple mener Samsungs telefoner ikke bare er en ren kopi av deres iPhone. Nå krever de 2,5 milliarder dollar i erstatning og salgsforbud i USA. Samsung mener Apple ikke kan hevde monopol på et rektangel. De to selskapene prosederer saken for en jury i San Jose, California. Rettsaken er ventet å strekke seg ut hele august.På bildet er Samsungs nye storselger, Galaxy S III. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Tirsdag gikk andre dag i rettsaken mellom Apple og Samsung for retten i San Jose, California. Etter å ha brukt mandagen på å velge ut jurymedlemmene var tiden kommet til innledningsforedragene fra partene i saken.

Det var Apple som startet med å beskylde Samsung for med viten og vilje å kopiere deres design.

– Klar kopi

– Som vi alle vet er det enklere å kopiere enn å innovere, sa en av Apples advokater til juryen, som skal dømme i saken. Advokaten sa også at likheten mellom Apples produkter (iPhone og iPad) går langt over det som er akseptert praksis.

Apple lener sin argumentasjon på at Samsung introduserte sitt nye designprogram på sine telefoner etter at Steve Jobs og Apple i 2007 lanserte iPhone, og dermed snudde opp ned på bransjen.

– Flopp kunne knekt Apple

Apple brukte mye tid, ifølge Bloomberg News, på å fortelle om iPhone sin historie og hvilken risiko selskapet tok da de lanserte telefonen.

De laget et helt nytt brukergrensesnitt samt en heldekkende touch-skjerm i glass som front, noe ingen andre hadde gjort før dem. Men i 2007 var det Nokia og Samsung som «eide» mobilmarkedet, og det var slettes ingen automatikk i at Apples nyvinning ville bli en suksess.

– Hadde det blitt en flopp kunne det vært enden på selskapets historie, sa Apples advokat. To av patentene Apple hevder Samsung har brutt er blant annet det at en nettside «spretter» når du har skrollet til bunnen av den. Også at man kan zoome inn og ut på en nettside ved å bruke to fingre er noe Apple var først med. Begge funksjonalitetene mener Apple at Samsung har rappet rått.

Rektangel

Samsung tok i retten avstand fra påstanden om at de har kopiert eller rappet noe som helst fra Apple. Deres hovedargument er at man ikke kan ha monopol på et rektangel. Samsungs advokater tonet også ned betydningen av Apples mange patenter i forbindelse med brukergrensesnitt og designet på telefonen.

– Å bli inspirert av et godt produkt for så å forsøke å gjøre produktet bedre heter å konkurrere. Det er ikke å kopiere eller å bryte patenter. Alle gjør det i en kommersiell markedsplass, sa Samsungs advokat, Charles K. Verhoeven ifølge Bloomberg News til juryen.

Vil ha 2,4 prosent

Han trakk også frem design fra Sony, og pekte på e-poster som har gått mellom designteamet i Apple der likheten med Sonys design blir diskutert.

Det er verd å merke seg at Samsung har gått til motsøksmål mot Apple for brudd på fem patenter. Deres krav er at Apple skal betale 2,5 prosent av prisen per enhet som kompensasjon. Apple har på sin side krevd 2,5 milliarder dollar fra Samsung samt at flere av deres produkter blir forbudt å selge i USA.

–Ville lage noe vakkert

Apples første vitne var Christopher Stringer. Han har vært designer i selskapet de siste 17 årene og var sentral i utformingen av iPhone. Han gav juryen et unikt innblikk i hvordan designprosessen til Apple fortoner seg.

– Vi så etter et nytt, original og vakkert objekt. Noe som virkelig kunne få verden til å si «wow». Vi ville skape noe som så så herlig ut at man ikke kunne tenke seg hvordan det kunne følges opp, sa Stringer til retten.

Det er ventet at rettsaken vil fortsette ut mot slutten av august.

    Les også:

Les mer om: