Samsung vekker oppsikt med nye mobiler

Opplading uten strømnett og rekordrask prosessor er blant nyhetene.

Samsung Jet
Samsung Jet

Opplading uten strømnett og rekordrask prosessor er blant nyhetene.

Samsung har flere ganger introdusert ny helt ny funksjonalitet i mobiltelefoner, men har de siste årene kommet litt i skyggen av iPhone og Android-mobilene. I løpet av den siste uken har selskapet vist fram flere nye mobilmodeller med funksjonalitet som foreløpig ikke tilbys av konkurrentene.

Den ene modellen er faktisk beregnet for vekstmarkeder som India. Mobilen heter Samsung Guru 1107. Det mest spesielle med mobilen er baksiden er utstyrt med solceller. Etter en time i solen skal batteriet ha fått nok strøm til å drive en samtale på mellom 5 og 10 minutter. Dette er nyttig i områder hvor strømnettet er begrenset. Batterikapasiteten er forøvrig på 1000 mAh, noe som skal være tilstrekkelig for opptil 9 timer samtale og knapt 19 døgn standbytid.

Mobilen er forøvrig ganske enkel, men er utstyrt med FM-radio, nødlys og mulighet for å sende en nødmelding dersom SIM-kortet byttes ut.

Mobilen skal komme i salg i de fleste verdensdeler, inkludert deler av Europa. Pris i India er 2799 rupi, knapt 400 norske kroner.

Samsung Guru 1107 med solceller på baksiden.
Samsung Guru 1107 med solceller på baksiden.

Samsung introduserte denne uken også mobilen Samsung Jet.

Dette skal være den første mobilen som tar i bruk en 800 MHz prosessor. iPhone 3G S og Palm Pre har 600 MHz prosessor.

Samsung Jet
Samsung Jet

Men i motsetning til iPhone og andre er ikke Jet noen smartmobil. I stedet er den basert på et lukket operativsystem.

Mobilen er likevel godt utstyrt. Den støtter blant annet Microsoft Exchange ActiveSync og Samsungs egenutviklede nettleser, Dolfin, som skal være basert på WebKit-motoren. Denne gjør det blant annet mulig å vise fem websider på en gang og å lagre bokmerker som widgets på mobilens hjemmeskjerm. Nettleseren har annonsesperre, et adressefelt med flere funksjoner, mulighet for å laste ned flere filer på en gang og nedlating i bakgrunnen. Det skal også være mulig å zoome inn og ut på sider ved bare å bruke én finger.

Brukergrensesnittet kalles TouchWiz 2.0 og skal på grunn av den kraftige prosessoren være svært raskt å bruke.

TouchWiz 2.0 inkluderer Media Gate 3D og Motion UI. Den førstnevnte er et kubeformet brukergrensesnitt som gir rask tilgang til seks sentrale multimediefunksjoner. Motion UI er en funksjon som gjenkjenner mobilens bevegelser, slik at den kan utføre oppgaver når brukeren snur og vender på mobilen i ulike retninger.

Mobilen er utstyrt med A-GPS-mottaker og støtte for blant annet DivX- og XviD-video. 5 megapikselkameraet har funksjonalit som ansiktsgjenkjenning, geotagging og blunkedetektering.

Skjermen er 3,1 tommer stor og basert på AMOLED (active-matrix organic light-emitting diode). Den har WVGA-oppløsning og støtter Bluetooth v2.1, USB, WLAN og 3,6 Mbit/s HSDPA.

Mobilen leveres med 2, 8 eller 16 gigabyte med minne, samt et microSD-spor. Taletiden er på inntil 492 minutter, mens standbytiden er på inntil 17,5 dager.

Mobilen måler 108,8 x 53,5 x 11,9 mm og veier 110 gram. Mobilen skal komme i salg i Norge i løpet av denne måneden.

    Les også:

Samsung Jet
Samsung Jet
Til toppen