JUSS OG SAMFUNN

Samsung vil stanse iPhone og iPad

Utspill til USAs handelstilsyn trapper opp striden med Apple.

30. juni 2011 - 10:18

Patent- og lisensstriden mellom Samsung og Apple tok en dramatisk vending i går da det ble kjent at Samsung har klaget Apple inn for USAs tilsyn for internasjonal handel, ITC (International Trade Commission), med anmodning om å forby all import av nøkkelprodukter som iPod, iPad og iPhone til USA (alle framstilles, som kjent, i Kina).

Ifølge bloggen til Foss Patents er det svært sannsynlig at ITC vil behandle anmodningen. Det innebærer en etterforskning i forkant av en avgjørelse, som kan ventes i løpet av 16 til 18 måneder. Det er med andre ord ikke snakk om noe som kan vedtas i løpet av få dager.

Om Samsung skulle få medhold, vil et importforbud tidligst komme om 16 til 18 måneder.
Om Samsung skulle få medhold, vil et importforbud tidligst komme om 16 til 18 måneder.

Striden mellom Apple og Samsung blusset opp for alvor i april, da Apple saksøkte Samsung i California med påstand om at smartmobilene Galaxy S, Epic og Nexus S, samt nettbrettet Galaxy Tab, ulovlig har kopiert teknologi hentet fra iPhone og iPad. I mai gikk Samsung til motsøksmål. De to saksøker hverandre også i Sør-Korea.

Samsungs klage til ITC gjør at kampen nå utkjempes i enda en arena. Det er ikke kjent hvorvidt Apple vil fremme en motklage til ITC. Apple er kjent for å ty til ITC i patent- og lisensstrider.

Stridens ligger i forretningsforholdet mellom Samsung og Apple. Samsung leverer nøkkelkomponenter, som brikkesett, til flere populære Apple-produkter, og produserer tilsvarende komponenter til egne produkter som konkurrerer med Apple. Det betyr at Samsung får innsyn i Apples proprietære teknologi, uten at det derved er sagt at de stjeler den.

Samsung tolker angrepet fra Apple som et forsøk på å hindre dem fra å klatre oppover i verdikjeden – brikkeproduksjon har svært lave marginer – og utfordre Apple i forbrukermarkedet. For Samsung er det antakelig viktigere å forsvare egne ferdigprodukter framfor bare å opptre som komponentleverandør til en kunde som lever høyt på å selge lettkopiert og overpriset motevare.

Det har vært spekulert i om Apples neste skritt vil være å si opp komponentavtaler med Samsung.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.