Samsung viser lynrask datatelefon

Samsung skal snart vise en mobiltelefon med lynraske HSDPA, men ikke i Norge.

Samsung skal snart vise en mobiltelefon med lynraske HSDPA, men ikke i Norge.

Samsung skal etter planen vise frem en fungerende mobiltelefon med høyhastighetsteknologien HSDPA på Consumer Electronics Show i Las Vegas, melder idg.se. Telefonen er bestilt av Vodafone, som skal begynne å teste teknologien i sitt nett på nyåret. Da skal mobilen fra Samsung etter planen oppnå nedlastingshastigheter på 1,6 megabit/s, mot 384 kilobit/s med dagens teknologi.

HSDPA står for High Speed Downlink Packet Access, og hastigheten skal etter hvert økes til 7 megabit/s. Hastighetene kan også bli enda høyere. Ericsson har et prosjekt på gang med en operatør i Sør-Afrika der de vil bruke teknologien til å gi bredbånd i hjemmet. Utstyret skal etter hvert kunne gi 14 megabit/s nedlastingshastighet, melder Ericsson.

Vodafone begynner altså testing av HSDPA i sitt nett på nyåret, men i Norge er det trolig noe lenger frem. Netcom melder for tide at HSDPA er omtrent et år unna, men datoen kan trolig bli utsatt. Telenor ville nylig ikke sette noen dato da digi.no spurte. Telenor skal først fullføre 3G-utbyggingen de lovet Stortinget da de fikk 3G-lisensen i 2000. I dag dekker Telenor 310 tettsteder. På høsten 2007 skal Telenor være ferdig med utbyggingen til 950 tettsteder.

- Vi vil fokusere på 3G-utbyggingen. Det finnes mange og interessante teknologier, men vi mange av dem vil kanskje bare forvirre kundene, sier Rick Brown, sjef for forretningsutvikling i Telenor Nordic.

Samsung skal kunne levere telefonen til Vodafone i første halvår 2006, men når kundene får kjøpe den kommer an på Vodafones HSDPA-lansering.

Til toppen