Samsungs overskudd ned 25 prosent

Selger færre smartmobiler og brett.

Samsungs overskudd ned 25 prosent
Bilde: Daniel Kalker/dpa/Corbis/All Over Press

Det kraftige fallet var delvis forventet, men likevel større enn analytikerne hadde ventet på forhånd, melder NTB.

Den sørkoreanske giganten og verdens største produsent av blant annet smartmobiler, minne og skjermer kom tirsdag med en prognose, som viser at driftsresultatet i andre kvartal er ned nærmere 25 prosent til 7,2 billioner won, eller om lag 45 milliarder kroner.

I snitt hadde analytikere ventet et overskudd på 8,1 billioner won, ifølge Bloomberg.

Nedgangen blir forklart med en svekkelse i salget av smartmobiler og økt konkurranse både i Europa og Kina, særlig innen mellomsjikt-modeller og de rimeligste enhetene. Sterk won-kurs har også lagt en demper på leveransene.

For Kina spesielt observerer Samsung en avmålt interesse for 3G-produkter, ettersom mange sparer opp til å kjøpe 4G-enheter i takt med utrulling av moderne bredbånd i landet.

I sum skal Samsungs leveranser av smarttelefoner ha falt fra 87,5 millioner enheter i første kvartal til nå 78 millioner enheter i andre kvartal, hvis vi skal tro analyseselskapet IBK Securities.

Phablets vs nettbrett

Færre solgte nettbrett er en annen forklaring. Ifølge Samsung er salget svekket av at enhetene ikke byttes ut like ofte som smarttelefoner. I tillegg gjør salg av selskapets forvokste smarttelefoner (såkalte phablets) at nettbrett med 7-8 tommers skjerm er mindre etterspurt.

De har også brukt mer penger på markedsføring i andre kvartal enn ventet, knyttet til lanseringen av nye smarttelefoner i perioden.

Venter bedring

Samsung sier de er forsiktige optimister hva gjelder utsiktene til resultatet for tredje kvartal. Det gis ingen konkrete prognoser for omsetning og overskudd, men selskapet oppgir at de venter seg økt omsetning av smarttelefoner.

Ifølge Wall Street Journal har Samsung-aksjen falt 11 prosent den siste måneden.

    Les også:

Les mer om: