Sandefjordskvartett på vei mot duett

Tidligere i år trakk Tom Tychesen, en av de fire Santech gründerne, seg fra operativ drift. Etter det digi:data forstår vil også Bjørn Erik Tholfsen trekke seg ut av selskapet i løpet av et halvt til et år. Jan Skøien slutter også. Dermed forsvinner gründerne ut av det fusjonerte Micro Technology Group.

Tidligere i år trakk Tom Tychesen, en av de fire Santech gründerne, seg fra operativ drift. Etter det digi:data forstår vil også Bjørn Erik Tholfsen trekke seg ut av selskapet i løpet av et halvt til et år. Jan Skøien slutter også. Dermed forsvinner gründerne ut av det fusjonerte Micro Technology Group.

I mai og juni var det hektisk møtevirksomhet mellom Bjørn Erik Tholfsen, tidligere konsernsjef i børsnoterte Santech, og Jan Skøien, tidligere konsernsjef i Microsoftware. Det ble begynnelsen på det som kan bety slutten i bransjen for en av den norske databransjens store gullgutter. Mens Jan Skøien allerede har flagget at han trekker seg fra det nyfusjonerte selskapet, med arbeidsnavnet Micro Technology Group, bedyrer Tholfsen at han skal fortsette i gruppen og være med på å få fusjonen i boks.

Til tross for forsikringer om det motsatte, uttrykker Tholfsen i samtaler med digi:data at han snart har gjort det som kan gjøres i forbindelse med å pushe duppeditter. Medgründer Tom Tychesen forsvant ut tidligere i sommer (han er fortsatt aksjonær) og ting tyder på at det samme skjer med Tholfsen. Tholfsen vil nok ikke trives med å være "bare" en produktsjef for disk, minne og lagring, når han er vant til å være den som trekker i trådene. Jeg tror Tholfsen vil være med ut 1996 og trekke seg ut i 1997 når fusjonen er i boks og synergiene fra fusjonen har begynt å gjøre seg gjeldende. Det er jo noe som heter å gi seg på topp.

Når Tholfsen gir seg vil en av aktørene som virkelig har påvirket den norske og skandinaviske databransjen forsvinne ut i periferien. Han forlater en bransje som ser svært annerledes ut. Når Santech startet for fullt i 1989 hadde vi en bransje hvor importører, distributører og forhandlere opererte med marginer som grenset til det kriminelle; marginer på over 100 % var ikke uvanlig. De utenlandske produsentene var like griske og opererte med priser i Norge som lå skyhøyt over prisene på hjemmemarkedet. Lite effektive aktører med høye marginer var årsaken til at Santech oppnådde en slik eventyrlig suksess. Et egenutvilet logistikksystem, vilje til å jobbe med lave marginer og fokus på et produktområde som andre neglisjerte, komponenter, gav raske resultater. Tholfsen og co. forbipaserte de vanlige, autoriserte kanalene og gråimporterte varer i stor stil til en brøkdel av prisen. Med kjapp levering og de beste prisene ble Santech på kort tid en av de mest fremadstormende aktørene i den norske databransjen.

Santechs største styrke har vært å holde seg til det de har kunnet best: å distribuere datautstyr effektivt og billig til landets forhandlere. Tholfsens kanskje siste stikk i denne omgang, er overtagelsen av og sammenslåingen med sin største konkurrent.

Santech er nå, etter fusjonen, en bedrift som forventningsvis vil omsette for i overkant av 5 milliarder kroner i 1996. Slett ikke verst for en åtteåring.

Uansett når Tholfsen tar sin hatt og går, er det noe som sier meg at vi vil høre fra ham igjen. Mannen er bare noen og tredve år gammel og rampelyset er ikke så lett å forlate.

Til toppen