PERSONLIGTEKNOLOGI

Sandisk leverer nytt supertett minne

Flashminne basert på X4 skal gi langt større kapasitet samtidig med reduserte kostnader.

Sandisk, en amerikansk leverandør av flashminne – både teknologi og ferdige produkter – melder at de startet kommersielle leveranser av flashminne basert på en banebrytende teknologi kjent som X4.

I første omgang inngår X4-minnet i eksisterende produkter, uten at disse merkes spesielt, henholdsvis SDHC (Secure Digital High Capacity) og Memory Stick PRO Duo, begge i både 8 og 16 gigabyte. Begge disse korttypene er forholdsvis store, fysisk sett, og beregnet først og fremst på digitale kameraer.

På litt sikt regner Sandisk med å kunne produsere X4-minne etter en mer moderne prosess der cellene står tettere. Da vil det være aktuelt å innføre X4 i ørsmå SD-kort (Secure Digital) på 64 gigabyte eller mer. Per i dag tilbyr Sandisk SD-kort på opptil 32 gigabyte.

Sandisk går med andre ord forsiktig fram: X4 innføres først i eksisterende produkter, uten spesiell merking og uten prisreduksjon, for så å dukke opp i virkelig forbedrede produkter der også kunden får nytte av den teknologiske framgangen.

Sandisks første X4-brikke.
Sandisks første X4-brikke. Bilde: Sandisk

X4 innebærer at hver minnecelle lagrer 4 bit informasjon, altså et binært tall i intervallet 0000 til 1111. Vanlig flashminne lagrer en eller to bit informasjon i hver celle, altså en sekstendel eller en åttedel av kapasiteten til X4. Teknologien stammer fra et israelsk selskap, M-Systems, som Sandisk kjøpte i 2006, og er siden videreutviklet av Sandisk i samarbeid med Toshiba. Samarbeidet gir Toshiba rettigheter til deler av teknologien, det vil si til selve minnecellen, men ikke til kontrolleren som er nødvendig for å styre minnebrikken og la den utveksle data med omverdenen.

Sandisk ser fram til at X4 skal gi flashminneprodukter med langt større kapasitet, og som samtidig er rimeligere å produsere. I første omgang skal de altså høste gevinsten selv.

Det er flere grunner til at Sandisk går forsiktig fram med X4.

X4-brikken (gul) brukes i første omgang bare i eksisterende produkter som dette SDHC-kortet på 16 gigabyte.
X4-brikken (gul) brukes i første omgang bare i eksisterende produkter som dette SDHC-kortet på 16 gigabyte. Bilde: Sandisk

En grunn er at de også har utviklet X3 – 3 bit per minnecelle – som de en stund har levert i form av blant annet SD-kort.

En annen er at de nå drar nytte av prisøkningen på flashminne for å komme seg etter et horribelt år der de opplevde fire påfølgende kvartaler med tap. De siste kvartalstallene for Sandisk gjelder regnskapsårets andre kvartal, og viser et positivt resultat, på 53 millioner dollar. Det har sammenheng med at prisen på en standard flashminnebrikke, på 16 gigabit, økte fra 2,20 dollar i januar i år til 4,60 dollar i september, ifølge analyseselskapet iSuppli. (Merk at dette gjelder brikken som inngår i ferdige minneprodukter, og som måles i gigabit, ikke selve SD- eller SDHC-kortene, som måles i gigabyte.)

Sandisks kjøp av M-Systems utløste i fjor høst en heftig strid med Samsung. Denne striden ble løst i mai gjennom en lisensavtale som gir den koreanske giganten tilgang til både X3- og X4-teknologien.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.