JUSS OG SAMFUNN

SAP ber om nåde etter piratdom

Mener dommeren bør redusere erstatningen. Oracle kontrer med å øke sitt krav.

25. feb. 2011 - 11:20

I slutten av november ble den tre uker lange rettssaken i Oracles søksmål mot SAP avsluttet med en kjennelse der SAP ble dømt som historiens største pirat. Juryen fastsatt SAPs erstatning til Oracle til 1,3 milliarder dollar. Oracle hadde bedt om 1,7 milliarder dollar, SAP var i utgangspunktet villig til å betale 40 millioner dollar.

Erstatningen slo ut i SAPs regnskap for fjerde kvartal med økte driftsutgifter på 933 millioner euro, og førte til at det som skulle vært et knallkvartal i stedet endte med halvert overskudd.

SAP varslet at de ville gå tjenestevei for å redusere erstatningen, som de mente var «urimelig og feil».

I går gjorde de alvor av dette, gjennom en formell henstilling til dommer Phyllils Hamilton om å kutte erstatningsbeløpet i juryens kjennelse, til maksimalt 408,7 millioner dollar som er Oracles egen vurdering av det faktiske tapet de er påført av piratkopieringen i regi av SAPs nå nedlagte datterselskap TomorrowNow.

Alternativt ber SAP dommeren beordre en ny rettssak.

SAP karakteriserer erstatningssummen som «grovt i overkant» («grossly excessive»), «justismord» («miscarriage of justice») og «sjokkerende mot samvittigheten», ifølge All Things Digital.

Oracle kontrer med et motkrav på ytterligere en halv milliard dollar, slik at de faktisk høyner sitt opprinnelige erstatningskrav fra 1,7 milliarder dollar til 1,8 milliarder.

Dette begrunnes med at regnestykket som juryen tok utgangspunkt bygger på feilvurderinger av skaden selskapet faktisk har lidd, og av fordelene SAP oppnådde gjennom piratkopieringen, og at dommeren – enn annen en den som skal ta stilling til SAPs nye henvendelse og Oracles motkrav – må tillate bevis som den forrige dommeren avviste.

Lenken ovenfor til All Things Digital inneholder også hele Oracles motkrav på 17 sider.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.