JUSS OG SAMFUNN

SAP dømt som historiens største pirat

Må ut med rekorderstatning til Oracle etter industrispionasje i et datterselskap.

24. nov. 2010 - 08:57

Juryen på seks i en rett i Oakland i California brukte bare én dag på å komme fram til en kjennelse i saken om SAPs piratkopiering av Oracles programvare i regi av datterselskapet Tomorrownow, som har vært ført siden 1. november.

SAP hadde innrømmet skyld og satt av 40 millioner dollar til det de mente var en rimelig erstatning, i tillegg til at de hadde gått med på å betale 120 millioner dollar for å dekke Oracles advokatutgifter i saken.

Oracle på sin side påsto at SAP måtte ut med minst 1,7 milliarder dollar, i tillegg til advokatutgiftene.

Juryen pålegger SAP å utbetale en erstatning på 1,3 milliarder dollar til Oracle. Det skal være den største erstatningssummen i noen sak om piratkopiering av programvare.

SAP sier at de er skuffet over kjennelsen, og at de akter å bruke alle mulige midler for å hindre at den settes ut i livet.

Oracle kom med en rekke utspill rundt rettssaken for å melke dens propagandaverdi maksimalt. De tegnet et bilde av en konspirativ SAP-ledelse som bevisst brukte Tomorrownow til å spionere på Oracle. Da tidligere SAP-topp Leo Apotheker ble utnevnt til ny toppsjef i HP, ble han anklaget for å være hjernen bak sammensvergelsen, og stevnet som vitne. Oracle greide imidlertid ikke å overlevere stevnelsen til Apotheker personlig, slik loven krever, og Apotheker slapp å vitne.

SAPs versjon er at ledelsen ikke var klar over den omfattende ulovlige nedlastingen av dokumenter og programvare fra Oracle i regi av Tomorrownow, og at de tok øyeblikkelige tiltak for å avslutte virksomheten da de ble klar over hva som skjedde.

Forretningsideen til Tomorrownow var å tilby service og support til Oracle-kunder på rimeligere vilkår enn Oracle selv. Tomorrownow fikk tilgang til kundenes brukernavn og passord inn mot Oracles support- og distribusjonssystemer, og misbrukte disse. Selskapet er for lengst nedlagt.

Colby Springer, partner i Carr & Ferrell og spesialist innen opphavsrett, sier til Wall Street Journal at de er overrasket over størrelsen på erstatningssummen, og at SAP åpenbart vil argumentere med at juryen har lagt feil beregningsmodell til grunn.

Analytiker Peter Goldmacher i Cowen & Co sier til avisa at rekorderstatningen på 1,3 milliarder dollar ikke vil ødelegge for den løpende driften av SAP, men at den vil svekke selskapets evne til å inngå langsiktige avtaler. SAP hadde per 30- september en likvid beholdning på 2,83 milliarder euro, tilsvarende 3,86 milliarder dollar.

Jussprofessor Robert Merges ved University of California, Berkeley, sier til New York Times at rekorderstatningen vil bli lagt merke til, og føre til at store organisasjoner blir langt mer oppmerksomme på hva de risikerer hvis de krenker opphavsretten.

Analytiker Rebecca Wettemann ved Nucleus Research sier til avisa at erstatningsbeløpet ikke betyr særlig for Oracles økonomi, men at den har stor betydning for selskapets rykte. SAP vil ha varig svekket «image», og Oracle vil kunne utnytte det til det fulle, for eksempel ved å oppfordre potensielle kunder til å svare på hvorvidt de foretrekker pirater framfor et selskap som utvikler egen spissteknologi.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.