RESULTATERFINANS

SAP i rute, men analytikerne ventet mer

Tosifret vekst i tredje kvartal, også uten Sybase.

27. okt. 2010 - 14:22

Tallene som SAP offentliggjør i dag for tredje kvartal viser en omsetning på 3,00 milliarder euro, 20 prosent mer enn for et år siden, et driftsresultat på 716 millioner euro, opp 16 prosent, og et nettoresultat etter skatt på 501 millioner euro, opp 12 prosent.

Analytikerne hadde ventet et nettoresultat etter skatt på 553 millioner euro. Avviket sendte SAP-aksjen ned over 4 prosent i morges, men kursen er nå på vei oppover igjen. Fram til i går hadde kursen lagt på seg 116 prosent siden nyttår.

Regnskapet for tredje kvartal er for første gang på lenge fri for kostnader til omstrukturering: Fjorårets nedbemanning på 3000 årsverk er definitivt tilbakelagt. Det inneholder derimot for første gang omsetning fra Sybase som ble innlemmet i SAP i juli, og ikke-spesifiserte omkostninger knyttet til kjøpet av Sybase som kostet SAP 5,8 milliarder dollar.

En annen faktor som bidrar til at resultatet var mindre enn ventet er økt avsetning til å dekke et søksmål anlagt av Oracle for påstått industrispionasje gjennom SAPs nå nedlagte datterselskap Tomorrownow. Avsetningen på 100 millioner dollar er økt til 160 millioner dollar.

Posten for omsetning av «programvare og programvarerelaterte tjenester» betraktes som hovedindikatoren i vurderingen av SAP. Den øker med 20 prosent til 2,32 milliarder euro. Ifølge SAP er veksten uten Sybase 15 prosent.

Alle geografiske områder skal vise vekst. Veksten er sterkest i USA og i vekstmarkedene i Asia, Europa og Latin-Amerika, ifølge finansdirektør Werner Brandt, som legger til:

– Vi opplevde en bra miks av omsetning mot små, mellomstore og store bedrifter, og ordrevolumet økte. På produktsiden er beslutningsstøtte og analyse [business analytics] fortsatt høyt etterspurt av våre kunder og er stadig en av de viktigste vekstdriverne.

SAP har to likestilte administrerende direktører. Bill McDermott legger vekt på at SAP med Sybase nå kan tilby bransjens «mest komplette og heterogene mobilplattform», slik at alle løsninger også kan leveres til mobile enheter. Jim Hagemann Snabe framhever åpenhet og partnerfellesskapet, og viser til analyseboksen SAP HANA (en «High Performance Analytic Appliance») som et fremragende resultat av dette fellesskapet.

SAP holder fast ved sin tidligere prognose for 2010 under ett, med en vekst på 9 til 11 prosent fra 2009.

Analytikeruttalelser til finanspressen (Wall Street Journal, Financial Times, Bloomberg) går ut på at man kunne ha ventet mer, at det er en jevn utvikling, at stemningen internt i SAP er langt bedre, at det ikke er noen tegn på omsetningshopp, og at selskapet generelt sett kan antas å være inne på et riktig spor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.