SAP kamuflerer inntektsfall

SAP, markedslederen i bransjen for økonomi og styringssystemer, oppnådde et uventet hyggelig resultat første kvartal, men tallene skyldes engangstiltak. Trekkes disse fra, viser tallene at SAP som ventet sliter med år 2000-problemet.

SAP, markedslederen i bransjen for økonomi og styringssystemer, oppnådde et uventet hyggelig resultat første kvartal, men tallene skyldes engangstiltak. Trekkes disse fra, viser tallene at SAP som ventet sliter med år 2000-problemet.

Store deler av databransjen frykter en totalt innkjøpsstopp senere i år når kundene har løst sine år 2000-problemer og stopper opp for å vente på nyttårsaften. Bransjen trodde dette problemet vil slå inn først for alvor til høsten. SAP, verdens fjerde største programvareselskap, bidro derfor til panikk i branjen da de tidligere i mars gikk ut og varslet om et "signifikant" fall i fortjenesten sin allerede i første kvartal.

Men nå kommer det kontrabeskjed fra SAP. Amerikanske analytikere tippet at "siginfikant" betydde 30 prosent, men sent i går offentliggjorde SAP tall som bare viser et fortjenestefall på én prosent fra første kvartal i fjor. Selskapet tjente 1,4 milliarder kroner på en omsetning på 8,4 milliarder kroner.

Nyhetene sendte SAP-aksjen oppover med hele 18 prosent til 30,8 dollar etter å ha falt ganske jevnt og trutt fra en topp i april i fjor på 62 dollar. Dermed steg SAP med 19 milliarder kroner i løpet av dagen i går.

Men tallene fra SAP er sannheter med store modifikasjoner - egentlig falt resultatet som ventet med 29 prosent, sier David Clayton, analytiker for Credit Suisse First Boston til avisen Wall Street Journal. Det langt penere resultatet skyldes overgangen til amerikansk regnskapsskikk og at SAP hadde satt av penger til et opsjonsprogram for de ansatte. Nå kan selskapet ta tilbake pengene fordi programmet ble avlyst.

Til tross for fallet i fortjeneste inisterer SAP på at salget vil vokse med 20-25 prosent i løpet av året. For å underbygge dette forteller SAP at salget i USA og Asia går tregt, men at salget i Europa steg salget med 36 prosent fra første kvartal i fjor. Selskapet er også ferdig med to nye moduler til sitt stadig mer komplette økonomisystem: en modul for elektronisk handel og en for administrasjon av varedistribusjon.

SAP kan dessuten hente trøst i at også konkurrenter som Baan, Peoplesoft og Intentia sliter. Dessverre melder ikke erkekonkurrent Oracle om tilsvarende problemer.

Til toppen