SAP krymper seg

Det finnes ikke flere gigakunder til SAP. - Heldigvis er vi klare med en krympet versjon for mindre kunder, forteller nordisk sjef Nils Molze.

Det finnes ikke flere gigakunder til SAP. - Heldigvis er vi klare med en krympet versjon for mindre kunder, forteller nordisk sjef Nils Molze.

Den tyske programvaregigantene SAP er midt inne i en dramatisk omlegging som kan komme norske datakunder til kode. Som digi.no skrev i januar, vil mellomstore norske bedrifter i mai kunne kjøpe en ferdig styringspakke med programvare, opplæring og server til rundt to millioner kroner.

Denne samlepakken fra SAP inneholder foruten motoren - internregnskap - også eksternregnskap, programvare for styring av salg og distribusjon samt materialadministrasjon (se tidligere sak i høyre marg).

SAPs avanserte økonomi- og styringspakke er kjent for sin kompleksitet med dertilhørende enorme budsjetter for kunden. I seg selv er ikke programvaren så dyr, det er tilpasningene og omorganiseringen bedriften ønsker å gjøre som koster penger. SAP-prosjekter er også kjent for å sprekke på tid. SAP gir derfor en tidsgaranti med Instant SAP, som den nye programpakken heter. Fra start til i bruk går alt på tre til seks måneder.

SAP Nordic gjør ikke dette bare for å være snill - de aller største norske bedriftene har nå kjøpt et nytt økonomissystem. I fjor klarte SAP å kompensere for mangelen på nye storkunder, men bare så vidt.

– SAP Norge vokste bare fra 146 til 156 millioner kroner i omsetning fra 1997 til 1998. Dette representere en stor vekst i antall kunder – mesteparten av omsetningen i 1997 var kontraktene med Hydro og Statoil, forteller Nils Molze, nordisk SAP-sjef.

I de andre nordiske landene økte SAP salget med mellom 60 og 160 prosent. Målt i verdi mener SAP at de gjør det svært bra. Ifølge egne estimater eier de 40 prosent av det nordiske markedet for avanserte økonomisystemer (ERP) som var på nesten tre milliarder kroner i 1998.

Instant SAP kaller selskapet sin nye, forenklede pakke. SAP poengterer at kundene ikke får en miniversjon av SAP – kunden kan senere tilpasse og videreutvikle alt de vil, men dette kommer utenom pakkeprisen. Målet er 65 Instant SAP-kunder i Norden i år.

I tillegg til Instant SAP, satser SAP Norge sterkt på offentlig sektor. Selskapet utvidet staben fra 30 til 80 ansatte i fjor, blant annet i påvente av flere store kontrakter i offentlig forvaltning. Med et første lite ben innenfor i Forsvaret, får selskapet den nødvendige godkjenningen i forhold til det statlige regelverket. SAP satser også på bank- og finanssektoren i Norden.

I tillegg utvider SAP sin produktportefølje kraftig for å selge mer til eksisterende kunder. Men all denne utviklingen er dyr. SAP tror at det store antallet nordiske økonomisystem-leverandører vil bli kraftig redusert i løpet av de neste to årene.

- Om to år vil det bare finnes syv leverandører av økonomiprogramvare igjen i Norden. Agresso er sterk nok, men de fleste andre norske leverandørene dør langsomt bort eller blir kjøpt opp, noe Agressos bud på Visma illustrerer, sier Molze

Molze mener Agresso tjener for lite penger, men unnlot å nevne at selskapet er inne i en sterk vekstfase og har vokst kraftig gjennom en serie oppkjøp.

Til toppen