KARRIERE

SAP kvitter seg med toppsjefen

Kontrakten til Leo Apotheker fornyes ikke. Analytiker sier SAP må finne en kjøper.

8. feb. 2010 - 13:01

I en pressemelding sier SAP at selskapets styre er blitt enig med administrerende direktør Leo Apotheker at hans kontrakt ikke skal fornyes. Apotheker har reagert på dette ved straks å trekke seg fra både topplederstillingen og fra styret.

SAP har utnevnt likestilte toppsjefer til å ta over etter Apotheker, og går dermed tilbake til sin tradisjonelle styringsmodell med to likestilte ledere. Begge nyutnevnte er veteraner i selskapet. Bill McDermott har vært internasjonal ansvarlig i en årrekke, og Jim Hagemann Snabe har vært leder for produktutvikling. Begge sitter allerede i SAPs styre.

Det heter videre at medgründer og styreleder Hasso Plattner vil spille en «sterk rolle» som rådgiver for McDermott og Snabe.

Teknologisjef Vishal Sikka er utnevnt til styret.

Leo Apotheker fikk bare sju måneder som eneste toppsjef i SAP.
Leo Apotheker fikk bare sju måneder som eneste toppsjef i SAP.

Ifølge Plattner vil den nye ledelsen bidra til at SAP oppnår bedre samsvar mellom fornyelse og kundebehov. Det er berammet en pressekonferanse i ettermiddag, kl 1430 norsk tid.

Analytikere som uttaler seg til blant annet nyhetsbyrået og tidsskriftet Business Week, mener SAP må finne på mer enn bare å bytte ut toppsjefen. Årsregnskapet for 2009, som ble lagt fram 28. januar, ble beskrevet som «dyster» og «elendig».

Forrester-analytiker Paul Hamerman sier til Business Week at Apothekers skjebne antakelig ble beseglet allerede da.

– Jeg tror ikke nødvendigvis at SAP-innsidere kan snu selskapet. Slik det står nå trenger de fersk blod, sier Hamerman.

Ifølge Hamerman har Apotheker et personlig ansvar for et stadig mer spent forhold mellom SAP og nøkkelkunder gjennom 2009, særlig rundt prisen på support. For å holde på kunder måtte SAP i januar gi etter og tilby lavere priser.

Analytiker Peter Goldmacher i Cowen & Company mener problemene har blitt så store at de ikke kan løses bare ved å bytte ledelse.

I uttalelser til både AP og Business Week sier Goldmacher rett ut at SAP ikke er konkurransedyktig som uavhengig selskap, og at noen må kjøpe dem.

– [SAP] trenger noen som virkelig kan trekke opp forretningen deres. Jeg tror ingenting vil skje med det første, fordi ledelsen vil prøve alle andre utveier før de seriøst setter i gang med å finne en kjøper.

De siste årene har det periodevis blitt spekulert i om Microsoft ville kjøpe SAP. I fjor våres ble det antatt at Microsofts vellykkede gjeldsbrev kunne brukes nettopp til det formålet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.