SAP-markedet trues av konsulentmangel

Det er mangel på SAP-konsulenter og verre kan det bli, for nå skal mange kunder oppgradere.

Det er mangel på SAP-konsulenter og verre kan det bli, for nå skal mange kunder oppgradere.

En av fjorårets store vinnere var programvareselskapet SAP og IT-konsulenter som var sertifisert til å tilpasse og implementere SAPs kompliserte forretningssystemer. Mange nye SAP-kunder skapte et press i markedet og lønningene skjøt i været når kunder og konsulentselskaper slåss om de samme folkene.

Og verre kan det bli. For 31. desember i år går den vanlige brukerstøtten ut for SAP versjon 4.6. Ifølge Gartner har halvparten av SAP-brukerne denne gamle versjonen: Fra 1. januar 2007 vil de måtte betale 2-4 prosent mer i vedlikeholdsavgift dersom de ikke oppgraderer.

Analyseselskapet forteller at i tillegg til de 52 prosentene som bruker 4.6-versjonen, bruker 23 prosent enda eldre versjoner og er altså på overtid. I andre kvartal i år kommer Mysas 2005, en stor oppgradering som mange kunder skal hoppe til.

Gartner mener at dette vil utløse et massivt oppgraderingsløp hos alle verdens SAP-kunder. Dette er ikke så stort problem internasjonalt, men slår dette til i Norge, vil det skape en enda vanskeligere situasjon for eksisterende og kommende SAP-kunder.

– Det er ingen grunn til å tro at ikke også mange her i Norge bruker gamle 4.6-komponenter, men vi har ikke noen komplett oversikt. Noen kunder vil også utsette oppgraderingene og heller betale litt høyere vedlikeholdslisens, sier markedsdirektør i SAP Norge, Hilde Merete Solegaard til digi.no.

SAP vil derfor ikke spå noen konsulentmangel, men kan heller ikke utelukke at dette kan bli et problem i løpet av året.

– De mellomstore og mindre kundene kan oppgradere selv og mange av våre største kunder har allerede planlagt sine løp. Om det vil skape noen økt trykk i markedet er vanskelig å si, sier Solegaard.

SAP har 300 kunder i Norge, mange av dem Norges største bedrifter. Blant annet har Statoil, Hydro og Norske Skog basert seg på SAP som sitt sentrale styringssystem.

– Vi råder våre kunder til å planlegge tidlig og sikre seg ressurser i tide, sier Solegaard til digi.no

Til toppen