SAP og år-2000 kjørte Merkantildata gjennom taket

Det er trolig gode resultater i SAP sammen med økende krisestemning rundt "år-2000" som hjalp Merkantildata-kursen til ny toppnotering tirsdag. Samtidig forventer markedet at Merkantildata igjen prøver å "overraske" med et høyere resultat enn det de har gitt signaler om.

- Nå er Merkantildata fullt repriset i forhold til WM-data poengterer to uavhengige analytikere overfor digi.no. Kursen steg i dag med 8,4 prosent til ny toppnotering på 429 kroner. Selskapet verdsettes nå til nærmere åtte milliarder kroner.

digi.no har ikke funnet aktører som kan peke på konkrete nyheter som forklarer kursoppgangen tirsdag. Mulige forklaringer kan likevel være:

  • Reprising i forhold til svenske WM-Data, som har vært meget høyt priset på et tidlig tidspunkt.
  • Et sterkt resultat i SAP bekrefter veksten i bransjen.
  • Ytterligere haussing av år-2000-problemer.
  • Forventningen om at selskapets ledelse på nytt fôrer markedet med informasjon som gjør at de kan overraske ved resultatfremleggelsen.

Det ser ikke ut til at resultatforventningene er justert nevneverdig den siste tiden. På den negative siden nevnes det i markedet at man fremdeles har bakt inn i sine estimater en meget høy vekst gjennom oppkjøp. Riktig nok foretas det fremdeles flere små oppkjøp i relativt rask rekkefølge, men det bør man også fortsette med i en god stund til.

En aktør peker på at det ser ut til å ha vært flere utenlandske forvaltere som vektet seg opp i selskapet på tirsdagen.

Det ser ut til at EDB ASA ble drevet opp av de samme momentene som styrte Merkantildata. Kursen steg med tre prosent.

To aksjer som en kort periode var meget høyt priset har falt tilbake og ser ut til å ha funnet et foreløpig "nytt nivå". Tandberg Data ble en kort periode handlet opp mot 100 kroner. I dag falt kursen helt ned til 82,50. Det ser ut til at forventningen om fremtiden et øyeblikk var strukket noe lengre enn man kunne underbygge med konkret informasjon. Dermed skal det trolig mer "kjøtt til" før det igjen blir kø rundt beinet.

ASK så en umiddelbar kursstigning fra 75 til 96 kroner da Proxima-avtalen ble offentliggjort. Nå er kursen nede i 79,50, etter et resultat som ikke er så godt mottatt i hele markedet. Selv om marginene har holdt seg bra var deler av markedet skuffet over omsetningen.

Vårt inntrykk er at markedet etterhvert er relativt godt informert om forskjellene mellom InFocus og ASK/Proxima. Det åpner for at den reaksjonen vi har sett de siste ukene neppe vil forsette å svekke kursen. Flere meglerhus kommuniserer at blant de "aggressivt prisede IT-selskapene" er ASK blant de selskapene hvor man er minst bekymret for risikoen.

I børskommentaren mandag siterte vi en analytiker som mente å ha belegg for at yngre, nyutdannede og mindre erfarne analytikere hadde en tendens til å være mer bullish enn godt er i sine analyser av programvareselskapene på Oslo børs.

Den kommentaren provoserte et par telefoner til redaksjonen:

- Det er egentlig snakk om "to ulike leire" her, forteller en analytiker til digi.no. Enkelte - kanskje spesielt eldre analytikere - anklages av yngre analytikere for ikke å skjønne dynamikken i markedet, og behandler programvareindustrien som en hvilken som helst annen industri. Det må bli feil, påstår analytikeren.

Samtidig er det flere, ofte meget unge analytikere, som anklages for å være utrolig naive i sin omgang med programvareselskapene. - De skjønner ikke at Boasson og gutta først og fremst er selgere, påstår en analytiker.

digi.no minner om at disse uttalelsene kommer fra enkeltpersoner, og dermed ikke bør tolkes dithen at redaksjonen har foretatt en omfattende rundspørring i markedet.

Det fremkom ikke ny informasjon rundt NetCom i løpet av tirsdagen, utover uttalelsene fra Ameritech og Telenor som ble innhentet mandag kveld og lagt ut hos oss tirsdag formiddag. NetCom steg marginalt (en krone) og endte på 230 kroner.

Norman Data Defense steg med 4,5 prosent i løpet av tirsdagen. Den typen kursutslag er ikke spesielt uvanlige, men om man likevel trenger en forklaring, viser vi til dagens dekning av selskapet. Se under "relaterte saker" i høyre marg.

Til toppen