SAP og Microsoft snur BI-markedet opp ned

Det nordiske markedet for beslutningsstøtte vil rystes av Microsoft og SAPs inntreden, mener IDC.

Det nordiske markedet for beslutningsstøtte vil rystes av Microsoft og SAPs inntreden, mener IDC.

Analyseselskapet IDC har publisert en undersøkelse om det nordiske markedet for beslutningsstøtte: Nordic Business Intelligence Tools Competitive Analysis, 2006.

Her konkluderer analytiker Brian Troelsen at etablerte ERP-leverandører som SAP og Microsoft er i ferd med å snu opp ned på markedet for beslutningsstøtte. Han advarer at selv om etablerte aktører fortsatt har storparten av markedet, kan de fort tape andeler dersom de ikke kjapt reagerer på endringene som er i ferd med å skje. Han mener utviklingen er kommet lengst i de nordiske landene, som er kjent som tidlig brukere av systemer for beslutningsstøtte.

Troelsen kaller det som skjer et «talende paradigmeskifte».

To trender medvirker til dette. For det første er mange bedrifter i ferd med å konsolidere sine applikasjoner til også å omfatte løsningene for beslutningsstøtte. For det andre griper ERP-leverandører som SAP og Microsoft denne anledningen til å falby beslutningsstøtte som en integrert del av sine løsninger. Det innebærer at tilleggskostnaden for beslutningsstøtte blir lav, og den integrerte løsningen blir følgelig konkurransedyktig på pris.

IDC peker på at det opprinnelig var ventet at Microsoft ville konsentrere sine forretningssystemer på små og mellomstore bedrifter. Trass i dette har Microsoft i det siste kunngjort flere omfattende kontrakter for beslutningsstøtte med store bedrifter.

Troelsen anbefaler potensielle kunder å ta hensyn til ikke bare lisenskostnaden, men også utgifter knyttet til rådgiving og opplæring.

Til toppen