SAP-sjef vil gjerne bli kjøpt opp av Google

Hasso Plattner i SAP forteller nå svært overraskende at SAP gjerne mottar et tilbud, for eksempel fra Google.

I et meget overraskende intervju med Financial Times inviterer Hasso Plattner, medgründer og styremedlem i SAP til bud på selskapet. SAP er Europas største programvarehus og global markedsleder på forretningssystemer (ERP).

I intervjuet sier Plattner at "hvis aksjonærene synes det mener at en kombinasjon og ikke selvstendighet er det viktigste, vil det skje".

Og det er ikke en hvilken som helst ansatt sjef som her forteller hva han tenker og mener. Når Plattner sier "aksjonærene" omtaler han seg selv i tredjeperson, for han eier 12 prosent av SAP.

SAP avslørte i 2004 at selskapet hadde forhandlet med Microsoft, men at diskusjonene hadde blitt avrundet ganske raskt uten noen konkrete forhandlinger.

Siden har markedet forandret seg kraftig, spesielt på grunn av Oracles massive oppkjøpsraid. Oracle har kjøpt konkurrentene Peoplesoft/JD Edwards og Siebel. Ironisk nok begrenser nok derfor Oracle muligheten SAP og Plattner har, for konkurransemyndighetene godkjente bare såvidt Oracles oppkjøp og vil etter alt å dømme si nei til en ytterligere markedskonsentrasjon.

Plattner og toppsjef Henning Kagermann har åpenbart tenkte endel på et salg.

SAP-medgründeren lister opp tre mulige kjøpere, hvorav Microsoft fremdeles er en av de han holder døren åpen for.

Men her vil trolig konkurransemyndighetene hvertfall ha mange spørsmål og dette er nok årsaken til at han ikke nevner Oracle.

De to andre kjøperne Plattner mener er aktuelle virker som fjernere alternativer: IBM selger infrastruktur-programvare som administrasjonsverktøy og databaser, men har i alle år holdt seg unna de fleste typer sluttbrukersystemer.

Og at Google skulle være interessert kjøpe SAP synes som en merkelig påstand. De to selskapenes forretningsområder synes å være så langt fra hverandre som det nesten er mulig å komme i IT-bransjen.

Men bakgrunnen for den korte listen er grei å forstå: Det er ikke mange selskaper som ville kunne svelge et kjøp av SAP, som nå har en markedsverdi på hele 390 milliarder kroner.

Plattner understreker at det ikke foregår noen diskusjoner med IBM.

Til toppen