UTVIKLING

SAP skal hjelpe gründere

Starter venturefond med friske milliarder.

SAP satser 650 millioner dollar, rett under 4 milliarder kroner, på et nytt venturefond.
SAP satser 650 millioner dollar, rett under 4 milliarder kroner, på et nytt venturefond. Bilde: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images/ All Over Press
3. okt. 2013 - 09:20

Programvaregiganten SAP har satt av 650 millioner dollar, 3,9 milliarder norske kroner, til det nystartede fondet SAP Ventures Fund II. Det melder Reuters, som skriver at det er stadig vanligere for store teknologiselskaper å konkurrere med de tradisjonelle venture-miljøene.

Ifølge nyhetsbyrået kom nesten 11 prosent av samtlige amerikanske venture-investeringer fra industrielle aktører, fremfor rene finansielle, i årets seks første måneder. I fjor var andelen på 8,7 prosent og i 2011 var andelen 7,7 prosent.

Et av de mest kjente bedrifts-tilknyttede fondene er Google Ventures, som har 1,2 milliarder dollar i kapitalbase, hvor ca. 300 millioner dollar blir investert årlig. Også Intel og Qualcomm har store venture-fond, som brukes til å investere i ny og lovende teknologi.

Hva er grunnen til det? Stadig flere selskaper har kuttet sine forsknings- og utviklingsavdelinger. For å få tilgang til nyskapende teknologi og løsninger gjør de heller investeringer i eksterne miljøer fremfor å gjødsle sine egne miljøer.

– Vi ønsker å bli kjent som det beste fondet å komme til når en gründer ønsker å gå fra et validert produkt til fullskala, sier SAP Venture-sjef Nino Marakovic til Reuters. Fondet skal, ikke overraskende, investere i informasjonsteknologi rettet mot bedriftsmarkedet.

Det er nå feberhett på den amerikanske oppstarts-scenen. Hele 242 selskaper i Bay-området rundt San Francisco hentet inn oppstartskapital. I distriktet rundt Silicon Vally finner vi kanskje verdens største tetthet av oppstartsselskaper innen IT, internett og teknologi.

Ifølge Reuters er det forholdsvis enkelt å finne oppstartskapital. Problemene kommer når man skal ta selskapet inn i den ekspansive, og mer kapitalkrevende, fasen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.