SAP skiller seg fra Oracle

IBM blir den viktigste partneren til den tyske programvaregiganten SAP. Ut ryker den tidligere kona; Oracle.

IBM blir den viktigste partneren til den tyske programvaregiganten SAP. Ut ryker den tidligere kona; Oracle.

Det er kanskje ikke helt uventet, men torsdag vil kongen av økonomisystemer, tyske SAP, offentliggjøre en ny samarbeidsavtale med IBM. For i fremtiden er det IBM som skal supplere de fleste databasene SAPs økonomisystemer bruker for å lagre alle sine data, skriver Wall Street Journal.

Økonomisystemet SAP har blitt verdens største, blant annet fordi det har fungert på en lang rekke maskintyper og med en serie store databaser. Men Oracle har lenge vært deres tetteste samarbeidspartner, både teknisk og markedsmessig, noe som har gitt Oracle store inntekter og bidratt litt til at de er verdens største leverandør av databaser.

I dag velger 70 prosent av alle SAP-kunder Oracle-database til sitt system, skriver Wall Street Journal. I hvilken grad kundene vil la seg overtale med økonomiske og tekniske argumenter fra SAP til å se nærmere på IBMs database, DB2, gjenstår å se.

- Det er selvfølgelig kundene som bestemmer hvilken database de skal bruke. Svært mange bruker allerede Oracle og fortsetter med det når de kjøper SAP, sier Thomas Langgård, administrende direktør i SAP Norge til digi.no.

SAP/Oracle-samarbeidet har vært et hat-/kjærlighetsforhold. For Oracle er SAPs største konkurrent nettopp på store og komplekse økonomisystemer. Dette ser SAP endelig ut til å ha tatt følgene av. Nå er det IBMs DB2 som skal være den foretrukne databasen for SAP.

Langgård er ikke kjent med noen avtale med IBM, men sier at at en av årsakene kan være at Oracle er dyrere enn mange av konkurrentene. Blant annet må Oracle-brukere betale per applikasjon de bruker mot databasen, hevder han. Her i Norge betyr SAP-salget inntekter på 10-15 millioner kroner for Oracle Norge, estimerer SAP Norge-sjefen.

Avtalene med SAP er en kjempenyhet for IBM, særlig fordi selskapet har slitt med å få solgt sine databaser til kunder som ikke eier IBM stormaskiner og AS/400.

Også salgsstøtte-systemleverandøren Siebel har inngått en stor avtale med IBM etter tidligere å hatt Oracle som foretrukket partner.

Til toppen