BEDRIFTSTEKNOLOGI

SAP tilbyr superrask analyse-maskin

«HANA» holder all data i minne, og henter nye data i sanntid fra alle slags kilder.

Skjermdump fra SAPs første HANA-applikasjon, for strategisk planlegging av mannskap og organisasjon.
Skjermdump fra SAPs første HANA-applikasjon, for strategisk planlegging av mannskap og organisasjon.
13. des. 2010 - 10:32

SAP melder at de er klare til å levere «HANA», en plattform for analyseapplikasjoner der all data holdes i minne, og kan suppleres i sanntid med data hentet fra nær sagt hva kilde som helst.

Forkortelsen står for «High-Performance Analytic Appliance». Plattformen leveres ferdig installert på tilpasset maskinvare fra SAPs serverpartnere, det vil si leverandører som Dell, Fujitsu, HP og IBM.

HANA er utviklet i samarbeid med flere av SAPs kunder. Sentralt i teknologien er nye algoritmer for å trekke maksimalt ut av dagens flerkjernede prosessorer. Tilbakemeldingene fra de føste brukerne går ut på at algoritmene har gjort det mulig drastisk å redusere tiden det tar å kjøre kompliserte rapporter på store mengder data.

Hilti, en leverandør av IT-løsninger til bygg og anlegg – med 20 000 ansatte og en årsomsetning på over 23 milliarder kroner – melder at de ved å samle alle opplysninger om ni millioner kunder i HANA, kan analysere dem på få sekunder, mens det tidligere tok dager å hente tilsvarende data fra et datavarehus og SAP Business Suite.

En annen tidlig bruker innen detaljhandel melder at svært komplekse rapporter og spørringer mot 500 milliarder kasseregistreringer kunne kjøres på under ett minutt. Her ble det brukt et system med ti bladservere, hver med 32 prosessorkjerner.

Ifølge SAP er både databasedelen og analysedelen av HANA lagt opp slik at ytelsen skalerer i takt med kommende maskinvareforbedringer. De at HANA skal kunne kjøres på systemer med mer enn ett tusen kjerner.

I tillegg til selve plattform, vil SAP levere analytiske applikasjoner som kan kjøres direkte på HANA.

Den første av disse er tilgjengelig nå i form av en HANA-tilpasning av SAP BusinessObjects Strategic Workforce Planning som brukes i store organisasjoner for å planlegge og optimalisere bruken av tilgjengelig mannskap. Ifølge SAP vil denne applikasjonen gjøre det mulig for ledelsen å analysere komplekse relasjoner på svært kort tid, og simulere hvordan ulike organisatoriske endringer vil påvirke forretningen. Et skjermbilde er gjengitt øverst i denne artikkelen. Applikasjonen brukes blant annet til å sikre en korrekt personalpolitikk ved oppkjøp og sammenslåing av organisasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.