SAP vil levere analyseverktøy som tjeneste

Satser på Business Objects Explorer innen løsningen «BI OnDemand».

Eksempel på dashbord fra Business Objects BI OnDemand.
Eksempel på dashbord fra Business Objects BI OnDemand.

Satser på Business Objects Explorer innen løsningen «BI OnDemand».

Etter oppkjøpet av Business Objects i oktober 2007 har også SAP kastet seg på trenden med å forenkle bruken av verktøy for beslutningsstøtte og analyse, for å gi fagfolk uten særskilte IT-ferdigheter større muligheter til å pløye gjennom forretningsdata på egen hånd, i stedet for å bli avspist med ferdige standardrapporter.

Stig Sjursen, som leder satsingen på Business Objects i SAP Norge, sier til digi.no at det setter sammen et tilbud der kunder gis tilgang til funksjonaliteten fra Business Objects Explorer, et produkt opprinnelig lansert i fjor, gjennom tjenesteordningen «BI OnDemand» («Business Intelligence», altså beslutningsstøtte).

Business Objects Explorer er et verktøy som gir tilgang til alle data i et selskap. Slik Sjursen forklarer – og slik SAPs demovideoer viser – tilbyr Explorer et grensesnitt inspirert av populære søketjenester på nettet.

– Man «googler» alle selskapets data, med den terminologien bedriften selv har lagt opp. Man kan gå videre fra treff på «salg østland» og bryte ned i for eksempel ulike produktområder. Navigeringen er intuitiv. Det er et søk- og utforskerverktøy, der alle data presenteres i en kontekst. Grafikk er enkelt å framstille, sier Sjursen til digi.no.

Eksempel på dashbord fra Business Objects BI OnDemand.
Eksempel på dashbord fra Business Objects BI OnDemand.

Hensikten er å gjøre brukerne selvbetjent, slik at de kan gjøre både enkle og framskredne analyser uten støtte fra IT-avdelingen.

En hensiktsmessig ordning for den vil dele sine funn med andre, er at det for hvert skjermbilde som genereres, hører til en URL, altså en nettadresse. Vil man be noen om kommentarer, trenger man ikke skrive ut eller lagre noe: Man sender bare vedkommende den tilhørende URL. Systemet sørger selv for at bare de som har tilgang til de relevante dataene, får åpnet URL-en i sin nettleser. Denne løsningen verner kombinasjonen av BO Explorer og BO BI OnDemand mot uautorisert innsyn.

– Systemet fungerer kjapt også med andre datakilder enn SAP. Vi har samarbeidet med leverandører som Cisco, Sun, Fujitsu og Dell om dedikerte servere som henter inn data og gjør alt tilgjengelig fra apparatets minne. Det gjør at datagraving gjennom BO Explorer går lynraskt.

Sjursen tror markedet for beslutningsstøtte og analyse, levert som tjeneste, har et stort potensial. Det har ikke «tatt av» ennå, men Sjursen er beredt på levering når det skjer.

Interessert kan prøve ut SAPs løsning på denne nettadressen: ondemand.com.

    Les også:

Til toppen