– SAPs «største flopp»

Gir opp «Business by Design»

– SAPs «største flopp»
Business By Design påstås å være den største floppen i SAPs historie. SAP er uenig i påstanden. Bilde: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images/ All Over Press

Det tyske næringslivsmagasinet Wirtschafts Woche meldte lørdag at SAP innstiller videre utvikling av Business By Design: SAP stoppt Milliardenprojekt "Business by Design". Magasinet mener Business By Design er den største floppen i SAPs historie.

SAP sier det ikke dreier seg om å innstille utviklingen, men om en nedtrapping.

Business By Design (BbyD) ble tilgjengelig kommersielt – sterkt forsinket – mot slutten av 2010, etter å ha vært kunngjort 19. september 2007. Produktet ble beskrevet som fullverdige forretningssystemer beregnet på små og mellomstore bedrifter, levert som tjeneste fra nettskyen.

Ved lanseringen spådde SAP at BbyD ville nå ut til 10 000 kunder og utløse en omsetning på en milliard dollar.

Ifølge Wirtschafts Woche har BbyD etter nesten tre år på markedet 785 kunder. Den forventede omsetningen i år er 23 millioner euro.

I tallene for tredje kvartal som SAP kunngjorde i dag, heter det at SAPs nettskysatsing sto for en omsetning på 191 millioner euro. BbyD står altså for en liten brøkdel av dette. (Se artikkelen SAP tredoblet i skyen.

Det skal ha kostet SAP rundt 3 milliarder euro å utvikle BbyD. Arbeidet startet i 2003, som en reaksjon på NetSuite, et amerikansk selskap etablert i 1998 og finansiert av Oracle-sjef Larry Ellison for å leve av ERP-programvare som tjeneste.

SAP har overfor Reuters nektet å kommentere hvor mye BbyD har kostet å utvikle, hvor mange kunder det har og hvor stor omsetning det står for.

Ifølge Wirtschafts Woche har kundene stadig klaget på dårlig ytelse og mange tekniske feil ved tjenesten. Magasinet mener å vite at all videre utvikling av BbyD er lagt på is. En gruppe indiske utviklere arbeider med løpende vedlikehold, av hensyn til eksisterende kunder.

Jim Dever, talsperson for SAP, sier til All Things Digital at BbyD vil fortsette å bestå som tilbud i markedet, men at utviklingsressurser er omdirigert for å fokusere på i-minne-teknologien Hana. På sikt vil BbyD innlemmes i Hana Cloud, og kundene vil få anvist hvordan de skal flytte fra BbyD til Hana.

I en e-post til All Things Digital sier NetSuite-sjef Zach Nelson at SAP ikke har investert noe i BbyD de to siste årene, og at det er «skammelig» av SAP å fortsette å selge tjenesten.

– NetSuite vil kunngjøre et overgangsprogram neste uke for kundene som nå er strandet. Da kan bytte til NetSuite i full visshet om at det er et selskap og et produkt som leder an i nettskyen, sier Nelson.