JUSS OG SAMFUNN

Sår tvil i navnestriden om iPhone

Flere aktører mener nå at Apple ikke har noen grunn til å føle seg truet av Ciscos søksmål.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. jan. 2007 - 12:37

Apple er blitt saksøkt av Cisco for bruken av iPhone-navnet, men Apple forsvares nå av flere aktører.

Jay Behmke, en partner ved advokatselskapet CMPR, som er spesialist på varemerkelovgivning, siteres her i Ed Burnettes blogg. Behmke sier at Ciscos iPhone-varemerke ble registrert i november 1999, men at varemerker løper ut på dato etter seks år hvis de ikke beviselig tas i bruk innen den tid. Tidsfristen kan forlenges med et halv år mot en avgift.

Teknisk sjef i TMC Labs, Tom Keeting, skriver i sin blogg blant annet at Cisco ikke har tilbudt noe iPhone-produkt mellom 1999 og desember 2006. Cisco selv hevder selskapet lanserte iPhone-familien tidlig i 2006.

I september i fjor leverte et selskap som kaller seg Ocean Telecom Services LLC inn en varemerkesøknad om bruk av iPhone-navnet i USA. Flere mener nå at dette selskapet har opptrådt på vegne av Apple, siden produktbeskrivelsen i varemerkesøknaden minner svært om det iPhone-produktet Apple nå har annonsert.

Det er ikke sikkert dette påvirker striden mellom Cisco og Apple, men observatører mener at det kan svekke Ciscos stilling.

    Les også:

En annen tilnærming, som det referes til i denne artikkelen, er at Apples kommende mobiltelefon ikke heter «iPhone», men «Apple iPhone». Også Apples nye multimedieboks, Apple TV, har et slikt mønster i navnet. Logoen til iPhone starter med Apples eple-logo, selv om Apple selv en rekke gangen omtaler produktet som «iPhone» på selskapets nettsted.

Enda annen faktor er forholdene i utlandet. Dette gjelder blant annet i Canada, hvor Comwave Telecom siden 2004 har tilbudt IP-telefonitjenester under iPhone-navnet og en trådløs enhet som kalles iPhone Mobile. Verken Cisco eller Apple har gjort det klart at deres respektive iPhone-produkter vil bli lansert i Canada, men sjef i Comwave, Yuval Barzaka, sier til globeandmail.com at selskapet ikke har noen planer om å gi opp navnet, dersom så skulle skje.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.