Facebook Chat og Messenger

Sårbarhet gjorde det enkelt å kapre Facebook-chat

Kunne brukes til å forfalske meldinger og spres skadevare.

Facebook Messenger
Facebook Messenger (Bilde: Shutterstock/Jakraphong Photography)

Kunne brukes til å forfalske meldinger og spres skadevare.

De fleste av oss har vel opplevd at i alle fall noen andres Facebook-konto har blitt kapret på et vis og har begynt å distribuere meldinger med oppfordringer til uheldig atferd, for eksempel å besøke nettsteder som distribuerer skadevare.

Nå skal Facebook ha fjernet en sårbarhet som skal ha gjort det mulig for uvedkommende eller skadevare å endre enhver melding sendt med Facebook Online Chat eller Messenger-appen, uten at avsenderen merker noe. 

Avgjørende ID

Det er uklart om denne sårbarheten har blitt utnyttet tidligere. Men ifølge sikkerhetsselskapet Check Point, som skal ha oppdaget sårbarheten, skal den både ha vært enkel å utnytte og ha flere potensielle bruksområder. 

Det hele er knyttet til en spesiell identifikator, «message_id», som hver melding er utstyrt med. En angriper kunne ifølge Check Point finne denne identifikatoren ved sende en spørring til en gitt webadresse. 

Ved å bruke ID-en, kunne angriperen kontrollere chat-en og endre eller slette meldinger fra en bruker. I videoen nedenfor demonstreres disse mulighetene, som skal ha blitt fjernet av Facebook tidligere denne måneden. 

– Ved å utnytte denne sårbarheten kunne kyberkriminelle endre hele chat-tråden uten at offeret har innsett dette. Det som er verre, er at hackeren kunne implementere automatiseringsteknikker som kontinuerlig kunne endre chat-innhold på lang sikt, ved å narre sikkerhetstiltak, uttaler Oded Vanunu, sjef for produktsårbarhetsforskningen hos Check Point, i en pressemelding. 

Han berømmer Facebook for rask respons. 

Potensielle muligheter

Check Point trekker fram flere eksempler på hvordan slik modifisering av samtalene kan brukes i forbindelse med blant annet svindel. Mange, også virksomheter, bruker i dag Facebook i den daglige kommunikasjonen med andre. Med mulighet til å endre meldingshistorikken i det skjulte, kan man for eksempel hevde at visse løfter ikke ble gitt.

I likhet med annen kommunikasjon, kan det som skrives via Facebooks tjenester bli brukt som juridisk bevis. Med sårbarheten skal det ha vært mulig for en angriper å skjule bevis eller å plante falske bevis mot uskyldige. 

I tillegg, som man har sett talløse eksempler på, er det mange som klikker ukritisk på lenker de mottar i meldinger fra venner og kjente, noe som er en svært effektiv måte å spre skadevare på.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen