Sarpsborg velger årgangs-PC-er

Sarpsborg kommune kjøper paller med gamle PC-er og gjør dem om til tynnklienter for 1500 brukere.

Sarpsborg kommune kjøper paller med gamle PC-er og gjør dem om til tynnklienter for 1500 brukere.

En av nyhetene på digi.no i dag morges var ThinPC gir nytt liv til gamle PC-er. ThinPC er et programvareprodukt fra amerikanske Neoware, som gjør en gammel PC om til en tynnklient som kan driftes sentralt gjennom et annet av selskapets produkter, ezRemote Manager. Prisen per klient, inklusiv fjerndriften, er 133 dollar.

– En interessant nyhet. Det betyr at vi får en konkurrent, sier seniorrådgiver Pål Kongsness i Linpro. Han er prosjektleder for MultiFrame, Linpros rammeverk for utrulling og vedlikehold av tynne klienter.

– MultiFrame er et produkt vi har hatt et halvt års tid, og som startet som et pilotprosjekt i Sarpsborg kommune i fjor høst. Det er et rammeverk for tynnklienter som gjør at man kan fjerndrifte både maskin- og programvaren. Klientene kan gjerne være gamle PC-er. Distribusjonen støtter X-protokollen, Citrix MetaFrame og Microsoft Terminal Server. Vi leverer gjerne nettleseren til Opera. Bruker du Citrix Nfuse får du tilgang til alle slags Windows-programvare gjennom Opera, selv om du kjører på en gammel PC gjort om til tynnklient, også applikasjoner som krever langt sterkere maskinvare om de skal kjøres direkte på en PC.

Pilotkunden Sarpsborg kommune satset på den dristigste implementasjonen av MultiFrame og Linpros øvrige tynnklientteknologi, og kjøpte inn brukte PC-er på paller fra GreenTech.

– Disse ble utstyrt med nye nettkort med innebygget PXE ("Preboot EXecution Environment") som gjør at de kan fjernstyres og driftes gjennom MultiFrame.

Resultatet, ifølge supportkonsulent Tormod Spigseth i Sarpsborg, er en gjennomsnittlig pris per MultiFrame-klient, uten skjerm, på rundt 400 kroner.

– Ønsker man fullstendig støyfri maskin, kan man fjerne harddisken og legge inn IDE Flash, sier Kongsness. – En annen av våre kunder, Institutt for telematikk i Trondheim, vil bruke 128 MB brikker i 45 klienter i studentlesesaler. De koster omtrent 350 kroner.

Fordelene er ikke bare reduserte kostnader til drift og vedlikehold. Også supportkostnadene reduseres. I Sarpsborg ble det notert over en feil i uka per PC. Med MultiFrame er frekvensen nede i tilnærmet null. Dessuten har man bedre sikkerhet.

– Løsningen er garantert virusfritt, uten antivirusprogramvare, siden brukerne er avskåret fra å skrive til disk, understreker Kongsness.

Kunden mener løsningen også er mer regningssvarende enn løsninger der man kjøper nye tynnklienter.

– En gammel PC gjort om til MultiFrame-klient koster en tidel av det en ny tynnklient koster, sier Spigseth. – Vi er gode erfaringer med PC-er helt nede i 133 MHz. Det vi får inn av maskiner nå, er fra 166 MHz og oppover, altså seks til sju år gamle. Vi mener ytelsen er vesentlig bedre enn både den gamle løsningen med PC-er i nettverk, og mange av de ferdige tynnklientløsningene.

Spigseth har 50 MultiFrame-klienter i drift nå, og er i ferd med å installere 50 til.

– I dag har vi 1500 maskiner som alle skal over på denne løsningen. De brukes til alle oppgaver i kommunen. I skoleverket vil de brukes på de administrative maskinene.

Til toppen