Sasser-ormen rammet If og NRK

Flere store norske organisasjoner er blitt rammet av dataormen Sasser.

Flere store norske organisasjoner er blitt rammet av dataormen Sasser.

Dataormen Sasser utnytter et kjent sikkerhetshull i Windows. Microsoft publiserte oppdateringer til Windows som tetter dette sikkerhetshullet den 13. april i år.

Til tross for dette har If i hele Norden blitt rammet av Sasser. Dette bekrefter kommunikasjonsdirektør for If i Norden, Helena Dyrssen.

På spørsmål om hvordan en stor IT-organisasjon som If i det hele tatt kan være utsatt for dataormer som Sasser, sier Dyrssen at man har trodd at systemene har vært bedre sikret enn de i praksis har vært.

Det er først og fremst interne systemer som e-post, tilknytning til stormaskiner og innlogging som er rammet. Selskapets websider og telefonsystemer fungerer som normalt.

Dyrssen mener at problemene vil være løst i løpet av dagen.

Det har også ryktes om at NRK skulle ha hatt store problemer med Sasser-ormen, men Magne Halsos i NRKs teknologiavdeling avviser dette.

- Vi har hatt en 10-12 enkeltstående tilfeller, ikke noe kritisk. Vi har oppdaterte antivirusfiltre, forteller Halsos.

Også i utlandet kan det se ut som om Sasser har gått til kraftig angrep på dataanleggene til en rekke bedrifter. Selv om det ikke er bekreftet at Sasser var årsaken, er det mulig at dataormen er årsaken til at togradioen i Sydney, Australia, var ute av drift i flere timer i går, skriver The Daily Telegraph.

Også Delta Airlines måtte lørdag kansellere 40 flyavganger som følge av en datafeil lørdag. Også her spekulerer flere kilder om det kan ha vært Sasser som var årsaken, men heller ikke i dette tilfellet er denne informasjonen blitt bekreftet.

Til toppen