BEDRIFTSTEKNOLOGI

Satellittelefon på to kg

Telenor har startet utprøving av en ny type små, bærbare satelittelefoner. Telefonen vil bli sluppet i markedet i løpet av fjerde kvartal i år. Dermed er en global telefon som er funksjonell også for andre enn skippere og oljearbeidere på plass. Telenor vil selge produktet internasjonalt, og søker etter forhandlere.

Pål Leveraas
29. aug. 1996 - 16:25

Den vesle telefonen åpner for helt nye markeder for satellittelefoni. Tidligere har det stort sett vært de maritime miljøer som har benyttet mobiltelefon over satellitt. Med krympingen av baseenheten til en størrelse mindre enn en notebook og vekt rundt 2,2 kg, inkludert batterier, er det grunn til å tro at også administrerende direktør og salgssjef på business class til London vil furnere seg med denne globale telefonen. I dag åpnet Telenors jordstasjon på Eik i Rogaland opp for tjenesten, slik at infrastrukturen er på plass.

Det er satellittkommunikasjonen til oljeindustrien i Nordsjøen som har satt Telenor i stand til å konkurrere i fremste rekke på det internasjonale markedet for satelitt-tjenester, ifølge Telenor International.

De nye telefonene vil koste mellom 20 og 30.000 kroner i innkjøp ved lanseringen, og det er i første omgang Nera som vil produsere dem, i følge Knut Reed i Telenor Satellite Services. Telenor har i utgangspunktet bestilt 100 telefoner fra Nera.

-- Denne telefonen gir deg ekte grenseløs kommunikasjon, forteller Knut Reed.

-- Om du står på toppen av Mount Everest vil du kunne ringe som om du var hjemme.

Satellittelefon.
Satellittelefon.

Telenor har stor tro på et internasjonalt marked for denne typen produkter, og Reed sier at de er i forhandlinger med internasjonale forhandlere som kan selge produktet for dem. Dermed tar Telenor noe av luven av store internasjonale prosjekter som Motorolas Iridium, eller Bill Gates planer om en global mobiltelefonitjeneste en gang i neste årtusen.

De bærbare telefonene knyttes opp mot Inmarsat-satellittene, som er stilt inn høyt oppe på himmelen. Det trengs fire satellitter av en ny type før hele kloden er dekket. En er skutt, en ny vil skytes opp i september, og i løpet av våren 1997 vil alle fire være på plass.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.