JUSS OG SAMFUNN

Satellitt-krangel fortsatt fastlåst ,

Satellittoperatørene ViaSat og Canal Digital tror begge på en løsning på krangelen mellom de to selskapene. På mandag skal kamphanene møtes i Stockholm, men ennå står partene langt fra hverandre.

31. aug. 2000 - 12:58

Krangelen mellom Canal Digital og ViaSat AS pågår ennå, og forvirringen er stor rundt hva som er stridstemaene.
Men partene innser begge at uenigheten mellom de to er direkte usunn, både ovenfor kunder og markedet generelt.

Les mer om den alvorlige krangelen:
Satellittkrangel kan velte digital-TV-arbeidet
Totalt fastlåst i krig om digital-TV
Umulig å få inn alle kanaler digitalt
Det hele handler nemlig om at selskapene stenger konkurrenten ute fra sine set-top bokser, noe som betyr at en ViaSat kunde må kjøpe Canal Digital sin boks for å motta TV 2, mens en Canal Digital kunde må kjøpe en ViaSat boks for å ta inn TV3.


Nordig samarbeidet skal sikre at innhold blir det viktige for kundene, ikke hvilken boks som kjøpes fra hvem. Problemet i dag er at man ikke kan sette inn to dekoder-kort i boksene.

- Vi tror på en løsning på dette problemet ved det neste møtet vi skal ha kommende mandag, sier Einar Brustad, sjef for ViaSat i Norge. Han mener at det viktigste på dette møtet er at man finner en løsning som er levelig for kunden (dvs at kundene ikke trenger å kjøpe to bokser) og heller finner løsninger på de store problemene i etterkant.

Denne oppfatningen deles av Canal Digital-sjefen Svein Erik Davidsen. - Vi tror absolutt på en løsning, men det kommer an på ViaSat, sier Davidsen til digitoday.no.

Det store stridstemaet har vært TV 2. Canal Digital har en eksklusiv avtale med den riksdekkende kanalen om distribusjon. ViaSat mener at TV 2 er en kanal hvor ingen skal ha eksklusivitet. Canal Digital mener på sin side at de skal ha TV3, men dette har ikke ViaSat gått med på. ViaSat har denne kanalen eksklusivt. - TV3 er ikke en kanal på linje med TV 2, som er riksdekkende, sier Brustad.

På det punktet er Canal Digital-sjef Davidsen helt uenig.

- Vi mener at TV3 skal sidestilles med TV 2, sier han til digitoday.no. Her står de to partene milevis fra hverandre.

Det andre stridstemaet er at ViaSat vil distribuere set-top bokser gratis til sine eksisterende "gull" kunder. Denne boksen skal bare ha en kortplass, og vil da stenge ute konkurrenten Canal Digital.

Dette er noe ViaSat gjør for å få alle sine abonnenter fra analog til digital. Selskapet håper på å stenge ned sine satellitt-transpondere så raskt som overhodet mulig.

- Det stemmer. Det koster hvert år 30 millioner kroner for hver transponder. Siden vi har syv transpondere blir dette store løpende kostnader, sier Brustad.

Grunnen til at boksene ViaSat skal dele ut gratis til sine abonnenter bare har en kortplass - og derfor vil ekskludere Canal Digital - er fordi selskapet ikke ønsker at de skal betale for bokser som kan brukes til å få inn konkurrentens kanaler - i alle fall så lenge konkurrenten blant annet har TV 2 og TV Norge- eksklusivt.

- Dette bryter med Nordig-samarbeidet. Men det får være opp til ViaSat. Vi tror at kundene ikke kommer til å like dette, og at de kommer til å måtte kjøpe skikkelig utstyr, sier Davidsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.