Satellittaksjer faller som stein

Både Iridium og ICO opplevde at aksjekursen sank til all time low på teknologibørsen Nasdaq fredag, etter økonomiske problemer i begge selskapene, om enn av ulik art. Iridium varslet fredag at selskapet i realiteten er konkurs, mens ICO mangler 600 millioner dollar.

Både Iridium og ICO opplevde at aksjekursen sank til all time low på teknologibørsen Nasdaq fredag, etter økonomiske problemer i begge selskapene, om enn av ulik art. Iridium varslet fredag at selskapet i realiteten er konkurs, mens ICO mangler 600 millioner dollar.

Ingen av selskapene som ønsker å selge satellittelefoni har presentert spesielt gode nyheter i det siste, noe som gir solide utslag på aksjekursen til selskapene. Fredag sluttet Iridium på 4,25 dollar etter å ha vært nede i nesten 2,50 dollar i løpet av fredagen. Selskapet varslet markedet fredag om at en sammen med kreditorene søker om konkursbeskyttelse under det såkalte "Chapter 11" i den amerikanske selskapslovgivningen. Selskapet er i besittelse av en ikke helt ålreit rekord som den mestfallende aksjen på Nasdaq i år med hele 92 prosent siden januar da aksjen gikk for nesten ti ganger beløpet.

ICO har helt andre problemer, siden selskapet har penger men uten å ha plassert sine satellitter i jordbaner, slik Iridium har. ICO-sjefen, Richard Greco, har fått en tøff start på jobben sin, etter at han i mai sluttet i konkurrenten Globalstar.

Han kastet seg på en rettet emisjon på minst 500 millioner dollar mot de eksisterende aksjonærene, men de var ikke spesielt interessert i det. Selskapet mangler 600 millioner dollar i første omgang for å kunne opprettholde dagens forretningsplan om kommersiell start fjerde kvartal neste år. Torsdag sendte selskapet ut en pressemelding om at selskapet var i ferd med å konstruere et konsortium som kunne ta en del for ikke å si hele beløpet. The Wall Street Journal skrev fredag at hovedkontraktøren til ICO, satellittbygger Hughes Electronics skulle være interessert i å ta en større eierandel i selskapet. Dette ble bekreftet av Hughes talsmann, Richard Dore, i helgen, uten at han ville si hvor mye.

Responsen kom på Nasdaq fredag da aksjen nådde sitt laveste nivå så langt med 4,6 dollar etter en nedgang på 68 cent.

De to amerikanske selskapene Iridium og Globalstar, og det britiskbaserte ICO har alle planer om å ta sin del av et stadig voksende marked for satellittelefoni, der det er ventet 8 millioner brukere i løpet av 5-6 år.


En fjerde konkurrent, Ellipso har også problemer med finansieringen selv om selskapet har mer beskjeden målestokk på sitt prosjekt og bare trenger 2,4 millioner dollar eller vel halvparten av sine konkurrenter for å etablere en global telefonitjeneste basert på 17 satellitter. Resultatet ble at hovedkontraktøren i selskapet, Boeing, gikk inn og kjøpte seg opp i selskapet. Ellipso er lansert av amerikanske Mobile Communications Holdings Inc,. som har fått med selskap som Lockheed Martin Global Telecommunications, the Harris Corporation, L-3 Communications og Israel Aircraft Industries på eiersiden.

Til toppen