Satellittelefon-selskap suste i bakken

Satellittelefoner skulle bli det neste store, men først havarerte Iridium og nå har konkurrenten Globalstar braket i bakken.

På en klar nattehimmel glimter det av og til i solcellepaneler fra de mange satellittene som sirkler rundt jorden. Det er stort sett den eneste glede de fleste av oss har av satellittene til Iridium eller Globalstar.

På slutten av 90-tallet trodde en rekke store selskaper som Microsoft, Motorola og Ericsson at satellitt-telefoner skulle bli det neste store. Glem basestasjoner og nasjonale nett når du nesten like billig kan bruke satellitter som henger over deg. Inntekter på 4,5 milliarder kroner og inntil 1 million telefoner ute i markedet innen utgangen av år 2000, var målet da Globalstar ble lansert i november 1999. De heldige investorene rakk å avlive sine satellitt-prosjekter på tegnebordet, mens andre må se på dem om natten. Iridium får selskap i skuffen hos skifteretten av sin største konkurrent, Globalstar. Selskapet har slitt lenge og søkte fredag kreditorbeskyttelse, såkalt Chapter 11. Selskapet skal slås konkurs og alle eiendeler flyttes over i et nytt selskap eid av dagens eiere og kreditorer.


Det store spørsmålet er om selskapet makter å videreføre driften. For det finnes mange eksempler på at en konkurs ofte er gode nyheter for kundene - nå er gjelden ryddet bort og selskapet kan ofte tilby langt bedre priser.

Til toppen