JUSS OG SAMFUNN

Satellittkrangel kan velte digital-TV-arbeidet

Krangelen mellom Canal Digital og ViaSat kan utsette, eller i verste fall velte hele arbeidet med å lage én enkel standard for digital-TV. Planen er å lansere den åpne standarden rundt årskiftet, noe som kan vise seg vanskelig.

Sigvald Sveinbjørnsson
11. aug. 2000 - 21:21
NordigViaSatCanal Digital








Johan Thorud

Les mer om krangelen:
Totalt fastlåst i krig om digital-TV
Umulig å få inn alle kanaler digitalt
TV 2


Hvis Nordig standarden går gjennom, må alle TV-selskapene (inkludert operatørene som ViaSat og Canal Digital) konkurrere på innhold, ikke teknologi. Men hvis Canal Digital nekter å føye seg etter ViaSats krav (og omvendt), kan forbrukernes mareritt være en realitet.

- Vi håper på at denne krangelen løser seg. Vi er ikke særlig glad for det. Men det er klart at dette vil være skadelig hvis den ikke gjør det. Dette er jo spesielt av hensyn til forbrukeren som vil få flere systemer å forholde seg til, sier Thorud.

Nordig planlegger å få standarden på set-up boksene klar så raskt så mulig, slik at de kan slippes på markedet før eller etter jul.

- Canal Digital og ViaSat bruker forskjellige systemer. Men når det er sagt, er det viktig å få løst TV-saken sammen. Vi ser det som naturlig at vi får tilgang til TV 2 og andre riksdekkende kanaler i Norden, sier Einar Brustad, leder for ViaSat Norge. Han sitter med TV3, ViaSat Plus og betal-kanalen TV1000 i sin portefølje.

- Dersom vi ikke får tilgang til disse, kommer vi til å ta de skritt som er nødvendige, sier Brustad til digi.no. Konkurransetilsynet varslet i dag at de er i ferd med å se på saken på nytt, og de stridende aktørene har også overfor digi.no innrømmet at striden egentlig dreier seg om innhold, ikke teknologivalg.

- Vi skal fra vår side følge Nordig sine retningslinjer. Strategien er at vi supporterer åpne standarer til markedet, men dette forutsetter at de andre også gjør dette, sier Svein Erik Davidsen, leder for Canal Digital i Norge. Han henviser til at ViaSat har nektet å sende ut bokser som tar inn Canal Digital sine kanaler.

- Canal Digital kommer til å følge industristandarden, som er Nordig, men vi åpner ikke opp for ViaSat. Vi vil anbefale kundene å kjøpe dekodere som følger denne standarden, det tror jeg kundene er best tjent med, sier Daviden.

- Nå ligger ballen hos ViaSat. Kommer ikke de med en løsning, kommer vi ingen vei, hevder Davidsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.