Satser 90 milliarder på dataformidling via satellitt

Motorolas siste og kanskje mest ambisiøse satellittprosjekt går under navnet Celestri og vil koste 90 milliarder kroner. 63 satellitter skal levere høyhastighets dataformidling og kringkasting til internasjonalt næringsliv, kringkasting og telekomindustri.

Motorolas siste og kanskje mest ambisiøse satellittprosjekt går under navnet Celestri og vil koste 90 milliarder kroner. 63 satellitter skal levere høyhastighets dataformidling og kringkasting til internasjonalt næringsliv, kringkasting og telekomindustri.

Motorola har ikke før begynt på Iridium, før et nytt prosjekt offentliggjøres. Ifølge planene ønsker Motorola å bli en storleverandør av satellittdistribuerte signaler og vil være en direkte utfordrer til Craig McCaw og Bill Gates Teledesic-prosjekt.

Celestri vil om alt går etter planen bli det første satellittsystenet som kombinerer både satellitter i lav jordbane og satellitter i geostasjonær bane. 63 satellitter skal plasseres i jordbaner, ca 1.500 kilometer over bakken, mens minst en skal plasseres i geostasjonær bane, 36.000 kilometer over bakken.

De første satellittene skal plasseres i bane i år 2001, mens de første tjenestene skal leveres i 2002.

Satellittsystemet skal bygges for å kunne sende data mellom 64.000 og 155 millioner bits per sekund, noe som vil gjøre det mulig å overføre video for kommersiell bruk. Prosjektet skal finansieres på noenlunde samme måte som Iridium, med en kombinasjon av partnere, banklån og offentlige aksjeemisjoner.

Celestri blir det tredje satellittsystemet Motorola drar i gang. Iridium, som er beregnet å koste 35 milliarder kroner, skal formidle tale og personsøking. Selskapet har fått skutt opp de første fem satellittene av i alt 66. I morgen skal nye sju satellitter plasseres i bane ved hjelp av en Proton bærerakett fra Russland.

De to andre prosjektene er M-Star, som er et system med høy båndbredde for internasjonalt næringsliv, kostnadsberegnet til 42 milliarder kroner med 72 satellitter og altså Celestri.

Markedet fikk kjennskap til det siste prosjektet da Motorola la fram planene for amerikanske telemyndigheter (FCC), i forbindelse med søknad om bruk av visse frekvenser i spektrumet som Teledesic ønsker å bruke, skriver The Wall Street Journal i dag.

Et mulig samarbeid mellom Motorola og Teledesic, som også skal starte med sine tjenester i 2002, ser nå ut til å være skrinlagt for godt. Motorola lå an til store kontrakter, selv etter at Boeing ble valgt til Teledesics hovedleverandør.

Men flere andre konkurrenter seiler opp på Teledesic og Motorolas banehalvdel. Franske Alcatel-Alsthom SA og Loral Space & Communications Ltd. har sitt prosjekt klart med en prislapp på i underkant av 30 milliarder kroner i et 64-satellitters prosjekt, under navnet SkyBridge.

Antallet satellittbaserte prosjekter har fått stadig flere til å stille spørsmålet om det er et marked for alle de nye tjenestene. Satellitt-ekspert Jeff Maul i konsulentbyrået Arthur D. Little sier til Wall Street Journal at spørsmålet slett ikke er om det er plass til alle satellittene , men om det er et marked for dem.

- Og i markedet kommer spørsmålet om det er mennesker til å kjøpe alle de nye tjenestene, og om det er noen som eventuelt vil investere i alle systemene.

Flere om beinet i satellittbransjen:

Operatør Bruksområde Antall Pris (mrd. USD) Bakmenn
Teledesic Høyhastighets datakom., telekonferanser 288 9 Craig McCaw, Bill Gates
Iridium Tale, faks, personsøk 66 5 Motorola
SkyBridge Data 64 3,5 Alcatel-Loral
Celestri Data, kringkasting, video 63 12,9 Motorola
Globalstar Tale 48 2,5 Loral
ICO Tale 12 4,6 Hughes/Comsat

Kilde: The Wall Street Journal, ICO, Motorola og Communications Week.

Til toppen