Satser fire milliarder på Internett i U-land

Japanske Softbank, mest kjent for sine store nett-investeringer i USA, får med seg Verdensbanken i et joint venture som skal investere fire milliarder kroner i nye Internett-prosjekter i U-land.

Japanske Softbank, mest kjent for sine store nett-investeringer i USA, får med seg Verdensbanken i et joint venture som skal investere fire milliarder kroner i nye Internett-prosjekter i U-land.

Joint venturet får navnet Softbank Emerging Markets og skal mellom annet tilby juridisk og teknisk bistand til nett-entreprenører i utviklingsland, skriver Associated Press (AP).

- Dette er en satsing som betyr at vi overfører teknologi fra de rikeste nasjonene til den tredje verden, sier presidenten i Verdensbanken, James D. Wolfensohn, til AP.

Målet er at bistandsarbeidet skal bidra til å bygge bro mellom teknologikløften som skiller de rike og fattige landene i verden, heter det i en felles uttalelse fra Softbank og Verdensbanken.

Ett viktig element i dette arbeidet blir å sørge for at aksesskostnadene til Internett redusereres, noe som også vil komme de øvrige brukerne i kyberrommet til gode, mener venture-partnerne, som regner med å kunne avduke sitt første konkrete bistandsprosjekt allerede i mai.

Lørdagens melding om det nye u-landsprosjektet kom bare noen timer etter at representanter for 188 nasjoner var med på åpningen av FN-konferansen for handel og utvikling i Bangkok, der nettopp globaliseringen og den økonomiske ustabiliteten som følger i dens kjølvann, er et hovedtema.

Softbank eier fra før aksjer i over 300 forskjellige Internett-selskap, majoriteten av dem i USA. Mellom annet kan den japanske investeringsbanken skilte med betydelige eierandeler i nettmediegiganten Ziff-Davis, webkatalogen Yahoo!, community-tjenesten GeoCities og konsulentselskapet USWeb/CKS.

Softbanks største eier, Masayoshi Son (40 prosent), har også sørget for at mediemagnaten Rupert Murdoch er blitt alliansepartner og dermed omvendt internettskeptiker med ny "tenning" på nettet.

Til toppen