Satser på dobbelkjernede prosessorer i 2005

Dobbelkjernede prosessorer er et avgjørende vendepunkt for IT-bransjen, mener Intel-sjef Paul Otellini.

Dobbelkjernede prosessorer er et avgjørende vendepunkt for IT-bransjen, mener Intel-sjef Paul Otellini.

Rivalen AMD vakte enorm oppsikt i slutten av august da selskapet gjennomførte den første demonstrasjonen av dobbelkjernet x86-prosessor. Det har antakelig vært avgjørende for hvordan Intel-president Paul Otellini vinklet sitt hovedforedrag på en konferanse i Santa Clara tirsdag, der Intel demonstrerte, for første gang, en maskin med dobbelkjernet Itanium-prosessor.

    Les også:

Otellini betegnet dobbelkjernede prosessorer som et avgjørende vendepunkt – «inflection point» – i utviklingen av IT-teknologi. Betegnelsen «inflection point» går igjen i den legendariske Intel-gründer Andy Groves utlegninger i bøker og foredrag om avgjørende hendelser i IT-teknologiens historie.

Otellini lovet at Intel vil levere dobbelkjernede prosessorer for bærbare PC-er, stasjonære PC-er og servere i 2005. Han anslo videre at i 2006 vil minst 40 prosent av Intels prosessorleveranser beregnet på stasjonære PC-er bestå av dobbelkjernede prosessorer. Tilsvarende andeler for servere og bærbare vil være henholdsvis 83 prosent og 70 prosent.

Intel-presidenten advarte mot oppfatningen av at det pågikk et kappløp mellom AMD og Intel om å levere dobbelkjernede prosessorer.

– Det er ikke et kappløp. Det er en omveltning innen databehandling, sa han.

Otellini mener det er viktig at AMD også satser på dobbelkjernede prosessorer, siden det vil øke presset på programvarebransjen til å levere applikasjoner og systemer som utnytter flerkjerneteknologien.

Intels serversjef Abhi Talwalker demonstrerte en server med fire dobbelkjernede utgaver av Montecito, neste generasjons Itanium. Hver kjerne i denne prosessoren kan kjøre to uavhengige instruksjonstråder. Hver dobbelkjernet prosessor har derfor kapasitet til fire tråder, og en fireprosessors server kan følgelig kjøre 16 uavhengige tråder samtidig. Ifølge eeTimes skal hver Montecito-prosessor inneholde 1,7 milliarder transistorer og være utstyrt med 24 megabyte cache.

Noen nærmere tidsplan for når dobbelkjernede Intel-prosessorer kommer på markedet, ble ikke oppgitt. Det ble ikke demonstrert noen dobbelkjernet Xeon, men det ble opplyst at kodenavnet på dobbelkjernet bærbar er Yonah.

ZDNet siterer en analytiker som mener Intel ikke helt har bestemt seg for hvordan de skal legge opp løpet med dobbelkjernede prosessorer, og følgelig er redd for å komme med uttalelser som er for presise og som de siden kan være nødt til å trekke tilbake.

Otellini gikk også gjennom Intels planer for WiMax-spesifikke brikker, virtualiseringsteknologien Vanderpool og sikkerhetsteknologien LeGrande. Begge de to siste er koordinert med Microsofts kommende Longhorn oppgradering av Windows, som ventes tidligst i 2006.

Til toppen