RESULTATERFINANS

Satser på kvalitetssikret åpen kildekode

– Vi er alene om å tilby åpen programvare med kvalitetsgaranti, mener Geir Isene i Freecode.

23. aug. 2004 - 10:47

I sommer ble det etablert et nytt Linux-selskap i Norge, kalt Freecode. Gründer og daglig leder er tidligere Linpro-sjef Geir Isene. Han er innstilt på å gi sine tidligere arbeidskollegaer konkurranse.

– Målet vårt er å få til en samlebåndsløning med klare programmeringsstandarder, kodestandarder, struktur og systematikk, som skal gi en helt annen kvalitet på løsningene enn andre som arbeider med fri programvare, sier Isene til digi.no. – Vi satser på support, utvikling og kurs. Det er ingen andre i Norge som kan stille med kvalitetsgaranti på åpen programvare.

Målgruppen for det nye Linux-selskapet er store bedrifter og det offentlige.

– Vi vil levere kvalitetssystemer som kan dokumenteres. Vi vil stå for leveranser der vi skal kunne dokumentere kvalitetssikring i alle ledd, forsikrer Isene.

Blant dem som har latt seg overbevise av det nye selskapet, er Novell Norge som Freecode har knyttet til seg som partner.

Merk at det ennå ikke dreier seg om ISO-sertifisering.

– Vi må kjøre kvalitetssystemet et halv til et helt år før vi får til selve sertifiseringen. Det viktigste er at dokumenterer alt vi gjør, i henhold til kvalitetsstandarden vi garanterer overfor kunden.

Forretningsideen er å ta seg betalt for å tilpasse fri programvare.

– Vi tar løsninger som vi kjenner godt, innen portal, e-handel, intranett, e-post, datavarehus med mer, og tilpasser dem. Forprosjektet gjør vi gratis.

Blant prosjektene til Freecode er innholdshåndtereren Deskmaster til portalbedriften Everbit.

– Denne portalløsningen skal skrives om og dokumenteres, og så slippes under den åpne lisensen GPL. Deskmaster brukes av flere nettsteder, blant dem david-andersen.no og evergood.no.

Isene har stor tro på at Linux etter hvert også vil komme sterkere med på klientsiden.

– Den viktigste drivkraften for Linux på serversiden har vært systemadministratorer som vil forenkle hverdagen sin. Store aktører som Novell vil bidra til et større trykk på klientsiden.

I Norge har Posten kjørt et pilotprosjekt der Linux-klienter kjører en Citrix-klient, slik at brukerne i praksis fortsetter med et Windows-grensesnitt.

– Etter hvert vil vi få overgang til Linux-grensesnitt og OpenOffice.org. En del av det offentlige sliter med at de ikke kan avslutte bruken av Windows-programvare. Her vil løsninger som VMWare og Win4Lin – et alternativ til Citrix – hevde seg.

Freecode kan bidra til å løse klientoverganger fra Windows til Linux ved å overføre Windows-applikasjoner til Linux.

– Det er viktig for å kunne kjøre ekte Linux hele veien og slippe Citrix-løsninger som jo også har sin pris. Spesifikke inhouse-applikasjoner i for eksempel Visual Basic kan portes. Vi starter i det små og går fram etter hvert. I kommunenorge er det mange lokalt utviklede Visual Basic-programmer, og flere av oss i Freecode arbeider med det.

Isene understreker at satsingen på fri programvare gjør at de avgrenser seg mot deler av det Novell tilbyr.

– Vi arbeider bare med den delen av Novell som er fritt. Vi er veldige klare på at fri programvare er det vi kan. Vi liker ikke å jobbe med kode som vi ikke kan granske selv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Det innebærer blant annet at GroupWise ikke kommer på tale hvis du er kunde hos Freecode. Derimot kan du få Suse OpenExchange på serversiden og kombinere den med (tidligere Ximian) Evolution på klientsiden.

Denne holdningen bygger på en ideologisk erkjennelse som er lagt ut på Freecodes nettsted.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.