BEDRIFTSTEKNOLOGI

Satser tungt på webvideo til mobilen

HTML5 pekes ut som universalløsningen blant norske leverandører.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. des. 2010 - 11:16

Konsumeringen av video på weben vokser stadig. Samtidig viser tall fra norske teleselskaper en enorm vekst fra år til år i datamengden som sendes over mobilnettet. At kombinasjonen av disse faktorene betyr at interessen for å se video også på mobilen er kraftig økende, bør derfor ikke komme som noen overraskelse.

En undersøkelse gjort av Nielsen Wire viser at antallet amerikanere som så video på mobilen i andre kvartal i år, var nesten 22 millioner. Dette er nesten 44 prosent flere enn i samme periode i 2009 og utgjør nærmere ti prosent av alle i USA som har mobiltelefon.

Tjenester som YouTube har i flere år vært tilgjengelig for flere mobilplattformer. Også flere norske mediehus utgir video tilpasset mobiltelefoner, men ofte er tilbudet mobil video mer begrenset enn det er for pc-brukerne. En viktig årsak er at svært mye av videoinnholdet på vanlige websider tilbys for avspilling i Flash Player, noe mange smartmobiler enten mangler eller har begrenset støtte for. Dermed kreves det at nettredaksjoner og andre innholdsleverandører må kode hver video i to eller flere formater, gjerne også basert på ulike codecer, også for lyd, for å gjøre innholdet tilgjengelig for flere ulike plattformer, nettlesere og formfaktorer.

Å bygge egne løsninger som håndterer dette på en smidig og enkel måte, koster både tid og penger. Derfor ser flere norske aktører et marked i å tilby slike tjenester til både mediehus og andre selskaper som ønsker å distribuere video via nettet.

Norske Citomedia lanserte nylig en videotjeneste som kalles for Vippy. Her kan kundene laste opp videofiler som så konverteres med tre codecer, inkludert H.264 og Ogg. Deretter gis kundene en ferdig HTML5-kodesnutt som kan limes inn på den ønskede websiden og videoen streames fra Citomedias servere.

– Vippy leverer videoen i det formatet som er best tilpasset nettleseren. Siden ikke all nettlesere støtter HTML5-video ennå, tilbys Flash som reserveløsning til disse nettleserne. Løsningen krever ikke spesiell kompetanse fra kundens side, forteller Torbjørn Hompland, partner i Citomedia, til digi.no.

YouTube

På spørsmål om hvorfor nettredaksjoner og andre virksomheter ikke bare kan bruke YouTube, svarer Hompland at selv om YouTube er gratis, er det ikke alle som vil at innholdet skal være offentlig tilgjengelig.

– En del tenker også på søkemotoroptimalisering. Ligger videoen hos YouTube, er det denne siden som dukker opp først i søkemotorene og ikke siden hos kilden selv, sier Hompland. Han nevner også begrensninger knyttet til lengde, og at man ved bruk av Vippy slipper YouTubes merkevarebygging på sine egne sider.

I tillegg til typiske medieselskaper, er Citomedia i dialog med mer «vanlige» selskaper. Hompland mener at mobil video kan være godt egnet i forbindelse med opplæring. Han nevner en instruksjonsvideo for bygging av ny veranda som et konkret eksempel. Et annet eksempel er for bedriftsoppdatering for forretningsreisende, men også bruk i offentlig virksomhet.

Kostnadsrevolusjon

Prismodellen for Vippy er svært knyttet til datamengden som overføres.

– Vi tar stort sett bare penger for databruken. Vi har bare et applikasjonslag på toppen av våre leverandørers tjenester, sier Hompland, som mener det har skjedd en kostnadsrevolusjonen innen båndbredde.

– Det er ingen grunn til at noen skal betale store penger for dette i dag.

Også Bodø-selskapet Seria tilbyr tjenester innen nettvideo og kjenner til mange av de samme utfordringene som Citomedia når det gjelder lyd- og videoformatene som mobiltelefoner forstår.

I forrige uke lanserte Seria en nettskybasert tjenesten som skal gjøre det svært enkelt å levere direktesendt internett-tv til mobiltelefoner.

Demonstrasjon av live video overført til mange mobiler.
Demonstrasjon av live video overført til mange mobiler. Bilde: Seria AS

– Vi har løst dette ved å lage en videotolk i nettskyen. For hver direktesending som produseres, kan vi sette opp en videotolk som oversetter videoen fra sitt opprinnelige språk til et språk mobiltelefonen forstår, og med en skjermoppløsning som passer til telefonen. I neste ledd har vi bygget et nettverk til å levere denne videoen til titusenvis av samtidige publikummere, forteller Frode Børli, utviklingssjef og medgründer i Seria, til digi.no.

Selskapet har i de siste årene jobbet med et prosjekt kalt Seria TV. Det lager også web-tv for Hegnar, noe som også inkluderer live-tv til mobil. Men dette er ikke basert på nettskyen.

– Vi oppdaget at dersom for et selskap skulle sende levende video sine også til mobiltelefon, så måtte de sette opp komplekse systemer i studioet sitt, som produserer videosignaler i mange forskjellige formater før det sendes videre til et distribusjonsnettverk for hver type mottaker, forteller Børli.

Nettsky

Serias løsning tar i bruk EC2-nettskyen til Amazon.com. Børli forteller at selskapet har vært tilknyttet Nasjonal Digital Læringsarena som leverandør av Linux-kompetanse og at det i den forbindelse jobber veldig mye med skalerbarhet.

– Det var naturlig å gjøre dette i Amazon, sier Børli.

Når konverteringsjobbene opprettes, opprettes det også virtuelle servere hos Amazon. Seria bruke Amazons medium serverinstans, som ifølge Børli kan håndtere to samtidige konverteringsjobber.

Videotolktjenesten kan ta utgangspunkt i hvilket som helst format. Den kan også kobles på en eksisterende Flash-basert infrastruktur eller Tandberg Content Server, dersom kunden bruker denne.

– For å vise videostrømmen kan det brukes en HTML5-tagg på websiden eller bare en lenke til adressen til et videopunkt hos oss, forteller Børli.

– Det beste er at kunden ikke trenger å endre på noen ting. Vi gjør ingen endringer i kundens eksisterende miljø – alle fotballkampene som TV2 eller NRK sendte på nett i år, kunne vært spilt av også på mobiltelefon med dette systemet, lover Børli.

Prismessig følger Seria omtrent samme modell som Amazon. Det er en kostnad per konverteringsjobb samt en pris per sendt gigabyte. Systemet skal kunne håndtere veldig store trafikkmengder.

Børli innrømmer at Seria har brukt mye tid på få finne ut hvordan de skulle få til denne tjenesten.

– Det har vært vanskelig, sier han. Men selskapet, som ble etablert i 2002, venter en betydelig vekst framover, og det jobber nå blant annet med å finne finansiering til dette og med å bygge opp et forhandlernettverk. Det planlegges også nyansettelser i løpet av det kommende året.

De potensielle kundene er ifølge Børli alle selskaper som holder på med internopplæring, kursvirksomhet eller foredrag, samt alle selskaper som trenger å kontakt kundene. Typisk bruk kan også være live-overføring kvartalspresentasjonen til børsnoterte selskaper eller fra kommunestyremøter.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.